Zupa krem z pieczonych buraków podana z chrupiącymi kulkami serowo – makaronowymi. Te danie przygotowałam na konkurs makaronowy, więc z wami również chciałabym podzielić się tym przepisem. Zupę podajemy z chrupiącymi kulkami i kleksem z gęstej śmietany. Pyyycha 🙂
PS: Tym daniem awansowałam do finału konkursu, mam nadzieję że wam posmakuje 🙂
Zupa krem z buraka z chrupiącymi kulkami serowo - makaronowymi
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg buraków
 - -3 ziemniaki
 - -2 marchewki
 - -2 łyżki oliwy z oliwek
 - -2 cebule
 - -3 ząbki czosnku
 - -1-2 papryczki chili
 - -1 łyżka domowej vegety
 - -sól, pieprz
 - -natka pietruszki
 - Kulki serowo - makaronowe:
 - -200 g makaronu nitki Omega 3 Makarony Polskie
 - -100 g sera z niebieską pleśnią
 - -około 3 łyżki bułki tartej
 - -1 jajko
 - -pieprz, sól
 - -łyżeczka curry
 - -2 gałązki tymianku
 - -1 ząbek czosnku
 - Dodatkowo:
 - -bułka tarta do otoczenia kulek
 - -olej do smażenia
 
Przygotowanie
Buraki myjemy, szorujemy i osuszamy. Zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 godziny aż będą miękkie. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie obieramy ze skórki.
Do garnka wlewamy około 1,5 litry wody, dodajemy vegetę i zagotowujemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Dodajemy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy buraki pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką chili. Dodajemy do warzyw. Wszystko dobrze miksujemy blenderem, w razie konieczności dodajemy więcej wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i octem balsamicznym.
Kulki serowo - makaronowe:
Makaron gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
W misce mieszamy makaron z pokrojonym w kostkę serem, dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Gotowy krem z buraków podajemy z kulkami.
Smacznego!






1 Komentarz
Marzena
25 sierpnia 2015 at 07:27Martuś to coś dla mnie. Uwielbiam takie zupki 🙂