Bagietki, croissanty, brioche to najczęściej spożywane pieczywo przez Francuzów. Najczęściej serwowane jest z dodatkiem dżemu lub nutelli. Ja mam dzisiaj dla was pomysł na śniadanie ale w wersji wytrawnej z bagietką w roli głównej. Podpieczone bagietki podałam z podsmażoną kiełbasą francuską Rosette, z serem Comte oraz z warzywami. Dodatkowo spód bułki posmarowałam francuską musztardą z dodatkiem czarnej porzeczki. Takie śniadanie przygotowałam wspólnie z bazarem Cabas.pl na którym możecie kupić wszystkie użyte przeze mnie produkty.
Kanapki na śniadanie po francusku
Drukuj przepisSkładniki
- -1 długa bagietka
- - musztarda francuska
- -12 plastrów francuskiej kiełbasy lub salami
- -około 80 g sera francuskiego
- -garść kiełek rzodkiewki
- -garść rukoli
- -1 ogórek zielony
Przygotowanie
Bagietki kroimy na mniejsze części, każdą kroimy wzdłuż na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bagietki przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia około 5-8 minut. Drugą blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na niej układamy plastry kiełbasy. Całość zapiekamy w piekarniku aż kiełbasa się zrumieni i wytopi się z niej tłuszcz.
Wykonanie:
Każdą bagietkę smarujemy ciekną warstwą musztardy. Na wierzchu układamy rukolę. Na niej układamy podpieczoną kiełbasę, pokrojony ser, oraz obrany ogórek. Posypujemy kiełkami.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Marzena
8 grudnia 2015 at 11:34Pyszne kanapeczki 🙂