Pieczeń rzymska z warzywami
Pieczeń rzymska z warzywami zwana również klopsem to znane i lubiane danie. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla osób zabieganych i poszukujących pomysłów na szybkie i smaczne obiady 🙂 Pieczeń smakuje na ciepło ale równie dobrze będzie smakować na zimno w formie kanapki. Bułkę tartą zastąpiłam dużą ilością płatków owsianych, które po upieczeniu były zupełnie niewyczuwalne. Dzięki temu danie jest smaczne i dużo zdrowsze 🙂 Polecam zrobić taki obiad w najbliższym czasie zamiast tradycyjnych mielonych 🙂
Pieczeń rzymska z warzywami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg mięsa mielonego (ja użyłam z łopatki wieprzowej)
- -1 szklanka płatków owianych
- -2 jajka
- -około 1 łyżeczki soli
- -pół łyżeczki pieprzu
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -łyżka majeranku
- -1 cebula
- -1 por
- -2 duże marchewki
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajka, warzywa, płatki owsiane, zioła oraz sól i pieprz - do smaku. Wyrabiamy i przekładamy do długiej keksówki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i kroimy na mniejsze części.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Megly
11 kwietnia 2016 at 18:12Pieczeni rzymskiej z porem i marchewką to jeszcze nie jadłam. Sama też często robię klopsy (zwykle klasyczne: mięso, pieprz, sól, czosnek, ewentualnie jajko) i uwielbiam te smaki. Skosztowałabym takiej nowości, a kto wie – może i bym ją pokochała? 😉 Pozdrawiam 🙂
PrincessDajjal
12 kwietnia 2016 at 11:21Bardzo apetycznie wygląda!:)
Marzena
12 kwietnia 2016 at 16:55Jejku jak ja dawno nie jadłam takiej pieczeni, dla mnie to smak z dzieciństwa 🙂
Nn
13 kwietnia 2016 at 07:05Robiłam wczoraj, przepyszna i ekspresowa w wykonaniu, warzywa nadały jej wyjątkowego aromatu a płatki owsiane nie były w ogóle wyczuwalne, polecam!
Kama
13 kwietnia 2016 at 11:35Faktycznie łatwe do zrobienia 🙂 Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że pieczeń rzymska jest bardzo trudnym daniem 🙂
Paula
28 lutego 2023 at 09:48Czy płatki owsiane mogą być górskie? Czy trzeba je zmielić?
piegusek
14 kwietnia 2016 at 19:50bardzo lubię. jaki u Ciebie kolorowy! wygląda pysznie 🙂
Paula
28 lutego 2023 at 09:49Czy płatki owsiane mogą być górskie? Czy trzeba je zmielić?