Pierś z indyka jest zdrowym, chudym i delikatnym mięsem. Jej minusem jest to, że lubi się szybko wysuszać dlatego musimy odpowiednio ją przygotować. Przede wszystkim nie możemy przesadzać z czasem jej pieczenia bo może wyjść twarda i gumowa. Innym rozwiązaniem, które często wykorzystuję w swojej kuchni to upieczenie mięsa w rękawie do pieczenia. Upieczone w nim mięso wychodzi soczyste i nie wysusza się tak szybko jak pieczone w tradycyjnej blaszce.
Moja dzisiejsza propozycja na przygotowanie mięsa z indyka to rolada faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta. Mięso w tym wydaniu jest bardzo smaczne, soczyste i delikatne. Taką roladę możemy podać na niedzielny jak i odświętny obiad. Polecam 🙂
Pierś z indyka faszerowana cukinią i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z indyka (waga około 800 g)
- -marynata: łyżka ostrej musztardy dijon, 2 łyżki miodu, łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, łyżka słodkiej papryki, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju z suszonych pomidorów
- Farsz:
- -1 średniej wielkości cukinia
- -3 ząbki czosnku
- -10 suszonych pomidorów
- -pół kostki sera feta
- -pieprz
- -łyżeczka oregano
- -łyżeczka tymianku
Przygotowanie
Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą aby nie podziurawić mięsa). Wierzch posypujemy solą, pieprzem i polewamy delikatnie oliwą z suszonych pomidorów. Odkładamy.
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suszone pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Na patelni z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów przesmażamy cukinię, po kilku minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory i przyprawy. Po 5 minutach dorzucamy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Wzdłuż dłuższego brzegu, na całej jego długości układamy przygotowany farsz. Zwijamy ściśle w roladę i układamy w naczyniu do zapiekania, łączeniem do dołu.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki na marynatę. Gotową mieszanką smarujemy roladę z każdej strony.
Blaszkę z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, mięso pieczemy około 40 minut.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
piegusek
19 sierpnia 2016 at 20:36wygląda bardzo apetycznie….. takie chude mięsa też zazwyczaj piekę w rękawie
Megly
20 sierpnia 2016 at 18:17Wspaniałe, delikatne mięsko. A ten środek – mmm – musi być przepyszny. Idealnie pasuje. Cukinia teraz bardzo łatwo dostępna. Z chęcią wypróbowałabym. Takie to wszystko apetyczne. Pozdrawiam 🙂
Megly
20 sierpnia 2016 at 18:17Wspaniałe, delikatne mięsko. A ten środek – mmm – musi być przepyszny. Idealnie pasuje. Cukinia teraz bardzo łatwo dostępna. Z chęcią wypróbowałabym. Takie to wszystko apetyczne. Pozdrawiam! 🙂
PsychologNaSzpilkach
23 sierpnia 2016 at 01:54Marto,
Jakie suszone pomidory dodawałaś? Pytam o firmę:) Czy próbowałaś robić to danie z suszonymi pomidorami z dodatkiem? Np suszone z anszua?
Marta
25 sierpnia 2016 at 13:43Ja używam zawsze pomidorów z Lidla 🙂