Ciasta/ Ciasta bez pieczenia/ Ciasta przekładane/ Ciasta z owocami

Ciasto grysikowe z malinami

Ciasto grysikowe z malinami to pyszny przekładaniec bez pieczenia. Ciasto składa się z masy z kaszy manny przełożonej herbatnikami z musem malinowym i galaretką na wierzchu. Co tu dużo mówić ciasto smakuje obłędnie! 🙂 Ale żeby się o tym przekonać musie je zrobić w swojej kuchni 🙂 Polecam. Pamiętajcie, że ciasto najlepiej smakuje wyjęte z lodówki na 30 minut przed podaniem 🙂

Ps. Przepis na te pyszne ciasto zaczerpnęłam z bloga Kasi 🙂

Ciasto grysikowe z malinami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -herbatniki maślane (3 duże paczki)
  • Masa grysikowa:
  • -9 łyżek kaszy manny (110 g)
  • -1 litr tłustego mleka
  • -250 g miękkiego masła
  • -1 szklanka cukru pudru
  • Galaretka malinowa:
  • -700 g malin
  • -50 ml wody
  • -150 g cukru
  • -3 łyżeczki żelatyny
  • -100 ml wrzątku
  • Dodatkowo:
  • -500 g malin
  • -2 galaretki malinowe
  • -600 ml wrzątku

Przygotowanie

Masa grysikowa:

Kaszę wsypujemy na zimne mleko i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zgęstnieje zdejmujemy ją z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masło ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce kaszy miksując na najwyższych obrotach miksera.

Galaretka malinowa:

Maliny, cukier oraz 50 ml wody umieszczamy w garnku. Owoce rozgniatamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 7 minut a następnie przecieramy owoce przez sito by pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do musu malinowego. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia (mus powinien też delikatnie zgęstnieć).

Wykonanie:

Na spód blachy (wymiary 24x35 cm) wykładamy herbatniki. Na nie wylewamy połowę masy grysikowej, delikatnie rozprowadzamy uszczelniając również boki. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki a następnie wylewamy na masę grysikową połowę masy malinowej. Ponownie ciasto wstawiamy do lodówki, na około 30 minut. Po wyjęciu, na masie malinowej układamy kolejną warstwę herbatników, rozsmarowujemy na nich resztę masy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie na masę wylewamy pozostały mus malinowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut a następnie na zastygniętej masie malinowej układamy trzecią warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi galaretki rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Galaretkę od czasu do czasu należy przemieszać, aby na spodzie nie osadzała się żelatyna.

Maliny wysypujemy na wierzch mocno schłodzonego ciasta i delikatnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Po niemiecku
    4 września 2016 at 22:49

    Ale przepiękne ciasto:) Mniami <3

  • Reply
    Megly
    5 września 2016 at 08:51

    Uwielbiam ciasta z malinami. W dodatku jest tak wspaniałe, prezentuje się świetnie. Apetyczne, smaczne i z owocami. Super 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

  • Reply
    piegusek
    6 września 2016 at 12:34

    przepis doskonały ?

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type