Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe, sezon ogórkowy powoli dobiega końca, ja już przerobiłam sporą ilość ogórków, a Wy? Robicie jeszcze jakieś weki na zimę? Jeżeli ktoś z Was szuka sprawdzonego przepisu na ogórki konserwowe to świetnie trafił! 🙂 Przepis, który chcę Wam dzisiaj podać, posiadam od babci, który sprawdza się od wielu lat w mojej kuchni. Zapewne każdy kto robi weki z ogórków ma swój sprawdzony przepis na ogórki konserwowe, jednak może znajdzie się ktoś kto poszukuje lepszego przepisu na korniszony 🙂
Ogórki konserwowe
Drukuj przepisSkładniki
- -3 szklanki wody
- -1 szklanka octu
- -3/4 szklanki cukru
- -1/2 łyżki soli
- -dodatkowo do każdego słoika: po kilka ziarenek czarnego pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, ząbek czosnku, kawałek marchewki, chrzanu i gałązka kopru
Przygotowanie
Umyte i osuszone ogórki układamy ciasno w wyparzonych słoikach, wkładamy wszystkie dodatki.
Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy ogórki. Słoiki mocno zakręcamy. Wekujemy je w garnku z wodą przez 2-3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia i przenosimy do piwnicy.
Smacznego 🙂
Ps. Zalewy starcza na 2 duże słoiki.
2 komentarze
Megly
16 sierpnia 2016 at 15:38U mnie w tym roku ogóreczki konserwowe też już zrobione. Bardzo je lubię. A trzeba zgromadzić zapasy na zimę. Koniecznie. Dobre i solo i do sałatek. Pozdrawiam. 🙂
piegusek
17 sierpnia 2016 at 07:07mój sezon ogórkowy jeszcze w pełni a korniszonów takich typowych zrobiłam niewiele. u mnie najbardziej lubią po żydowsku