Domowe wafelki z masą kakaową
Kakaowe wafelki kojarzą mi się ze smakiem dzieciństwa, kiedy to moja mama przygotowywała je dla nas na deser. My je wprost uwielbialiśmy. Przepis na wafle pochodzi właśnie z jej starego zeszytu z przepisami, z którym chciałabym się z Wami dziś podzielić. Polecam
Domowe wafelki z masą kakaową
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g masła
- -pół szklanki mleka
- -3/4 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -2 czubate łyżki kakao
- -1,5 szklanki mleka w proszku
- Dodatkowo:
- -paczka suchych wafli
Przygotowanie
Masło, mleko, cukry i kakao przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia (cukier musi się rozpuścić). Odstawić na 5 minut. Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Gotową masą przekładamy wafle, smarując każdy płat, a następnie dociskając każdą z warstw. Wafle owijamy szczelnie w folię spożywczą i obciążamy (np. książką). Odstawiamy na kilka godzin, a następnie kroimy na kawałki.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Megly
18 listopada 2016 at 10:04Nieraz takie robiłam. Oczywiście także w wersji karmelowej, z marmoladką. Super są! Pozdrawiam serdecznie 🙂
piegusek
19 listopada 2016 at 19:54bardzo lubię takie wafelki
amanda-butikzprzepisami
20 listopada 2016 at 14:56Fajnie, że się dzielisz przepisem Mamy 🙂