Boże Narodzenie/ Ciasta/ Serniki/ Święta/ Wielkanoc

Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem musu malinowego. Smakuje doskonale. Możemy przygotować go teraz z mrożonych owoców, które zgromadziliśmy latem w zamrażalce 🙂 Przepis zaczerpnęłam z bloga Dorotki. Polecam 🙂

Sernik z musem malinowym

Drukuj przepis

Składniki

  • Spód:
  • -160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • -30 g masła, roztopionego
  • Masa serowa:
  • -500 g twarogu, zmielonego (może być również twaróg z wiaderka, dobrej jakości)
  • -250 ml śmietany kremówki 30 %
  • -3 duże jajka
  • -3 łyżki mąki pszennej
  • -3/4 szklanki cukru
  • -2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • Mus malinowy:
  • -500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • -1 łyżka soku z cytryny
  • -100 g cukru
  • -14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki)
  • -300 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej

Przygotowanie

Spód:

Ciastka i masło miksujemy w malakserze na mokry piasek. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24-26 cm (sam spód). Wyrównujemy i dobrze ugniatamy łyżką. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Odkładamy do lekkiego przestudzenia.

Masa serowa:

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej

Do miski miksera przekładamy wszystkie składniki, miksujemy tylko do ich połączenia, nie dłużej. Masę serową przelewamy na podpieczony spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Pieczemy przez około 45-50 minut w temp. 150 stopni (lub dłużej). Powierzchnia sernika powinna być ścięta i wypieczona.

Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Mus malinowy:

Maliny (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej), sok z cytryny i cukier przekładamy do rondelka. Podgrzewamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru, zdejmujemy z palnika. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek ? nie będą potrzebne.

Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do jej przykrycia), odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatynę możemy też podgrzać w mikrofali. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdejmujemy z palnika i dodajemy do ciepłego malinowego puree, dokładnie wymieszać i przestudzić, ale nie możemy dopuścić do stężenia.

W misie miksera ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę. Dodajemy przestudzone puree z malin. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu malinowego przelewamy na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy sernik ozdobić malinami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Magda
    19 stycznia 2017 at 07:02

    Piękny kolorek.
    Wygląda pysznie))

  • Reply
    Lila
    19 stycznia 2017 at 18:58

    Ale piękny. Chciałabym, żeby mi taki wyszedł.

  • Reply
    stewawkuchni
    20 lutego 2017 at 14:08

    Cudowny, też ostatnio robiłam 😉 Idealny na zimowe popołudnie!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.