Sałatka z kaszą kuskus i makrelą
Sałatka z kaszą kuskus, wędzoną makrelą, oliwkami, suszonymi pomidorami i serem feta. Całość polana zdrowym olejem rydzowym i posypana prażonymi pestkami dyni. Do sałatki możecie użyć również oleju lnianego lub zwykłej oliwy. Taka sałatka to doskonały pomysł na zdrową kolację lub drugie śniadanie do pracy. Smakuje pysznie.
Sałatka z kaszą kuskus i makrelą
Drukuj przepisSkładniki
- -3/4 szklanki suchej kaszy kuskus
- -garść czarnych oliwek
- -pół puszki kukurydzy
- -kilka suszonych pomidorów
- -100 g filetu wędzonej makreli
- -80 g sera fety
- -sól, pieprz
- -kilka łyżek oliwy lub oleju (u mnie olej rydzowy)
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -garść pestek dyni (wcześniej uprażonych na suchej patelni)
Przygotowanie
Kaszę kuskus przesypujemy do małego garneczka lub miski. Zalewamy wrzątkiem do jej przykrycia. Odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem i pozostawiamy do wystudzenia. Oliwki kroimy w plastry, suszone pomidory i ser feta w kostkę. Rybę rozdrabniamy na mniejsze części. Pokrojone składniki dodajemy do kaszy razem z rybą i kukurydzą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posypujemy pestkami dyni, polewamy olejem lub oliwą i mieszamy.
Smacznego 🙂
3 komentarze
mlodakk
31 stycznia 2017 at 11:19Wygląda zachęcająco i do schrupania
piegusek
3 lutego 2017 at 12:35ależ to musi być pyszne!
Wiola
29 lipca 2021 at 08:37Zrobiłam, i na początku pomyślałam chyba oszalalam kasza makrela? ale muszę przyznać że jestem zaskoczona bardzo dobre