Dania z ryb

Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej

Łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej z pesto pistacjowo- bazyliowym. Doskonały aby przygotować go na wykwintny obiad dla swoich domowników lub zaskoczyć gości na przyjęciu. Dodatek pistacji w pesto nadaje mu wyjątkowy smak a szynka parmeńska sprawia, że łosoś się nie wysusza. Łososia podałam z surówką z ogórka, którą robiłam już w  tym przepisie.  Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego 🙂

Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej

Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -300 g filetu z łososia
  • -szynka serrano lub parmeńska
  • Pesto pistacjowe:
  • -1/3 szklanki obranych pistacji
  • -2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano (ja dałam Cheddar)
  • -listki z połowy pęczka (doniczki) bazylii
  • -4 łyżki oliwy z oliwek
  • -pieprz

Przygotowanie

Skórę z łososia delikatnie zdejmujemy. Filety kroimy na paski o szerokości około 3 cm. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą.

Składniki na pesto rozdrobnić w rozdrabniaczu lub blenderze i wyłożyć na wierzch filetów. Zawinąć je w szynkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.