Dania z ryb

Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej

Łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej z pesto pistacjowo- bazyliowym. Doskonały aby przygotować go na wykwintny obiad dla swoich domowników lub zaskoczyć gości na przyjęciu. Dodatek pistacji w pesto nadaje mu wyjątkowy smak a szynka parmeńska sprawia, że łosoś się nie wysusza. Łososia podałam z surówką z ogórka, którą robiłam już w  tym przepisie.  Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego 🙂

Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej

Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -300 g filetu z łososia
  • -szynka serrano lub parmeńska
  • Pesto pistacjowe:
  • -1/3 szklanki obranych pistacji
  • -2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano (ja dałam Cheddar)
  • -listki z połowy pęczka (doniczki) bazylii
  • -4 łyżki oliwy z oliwek
  • -pieprz

Przygotowanie

Skórę z łososia delikatnie zdejmujemy. Filety kroimy na paski o szerokości około 3 cm. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą.

Składniki na pesto rozdrobnić w rozdrabniaczu lub blenderze i wyłożyć na wierzch filetów. Zawinąć je w szynkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Search
Generic filters
Filter by Custom Post Type