Łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej z pesto pistacjowo- bazyliowym. Doskonały aby przygotować go na wykwintny obiad dla swoich domowników lub zaskoczyć gości na przyjęciu. Dodatek pistacji w pesto nadaje mu wyjątkowy smak a szynka parmeńska sprawia, że łosoś się nie wysusza. Łososia podałam z surówką z ogórka, którą robiłam już w tym przepisie. Danie jest przepyszne, efektowne i proste w wykonaniu. Smacznego 🙂
Łosoś z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej
Drukuj przepisSkładniki
- -300 g filetu z łososia
- -szynka serrano lub parmeńska
- Pesto pistacjowe:
- -1/3 szklanki obranych pistacji
- -2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano (ja dałam Cheddar)
- -listki z połowy pęczka (doniczki) bazylii
- -4 łyżki oliwy z oliwek
- -pieprz
Przygotowanie
Skórę z łososia delikatnie zdejmujemy. Filety kroimy na paski o szerokości około 3 cm. Doprawiamy pieprzem i delikatnie solą.
Składniki na pesto rozdrobnić w rozdrabniaczu lub blenderze i wyłożyć na wierzch filetów. Zawinąć je w szynkę i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy