Ciasta/ Ciasta drożdżowe/ Domowa Piekarnia

Wieniec drożdżowy z bakaliami

Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! 🙂 Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! 🙂 Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo osób prosiło mnie o przepis, a więc już jest 🙂 Zapraszam.

Wieniec drożdżowy z bakaliami

Drukuj przepis
Ilość porcji: 6 Czas gotowania: 25 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • -450 g mąki pszennej
  • -50 g cukru
  • -pół łyżeczki soli
  • -1 szklanka mleka
  • -20 g świeżych drożdży
  • -70 g masła, rozpuszczonego
  • Nadzienie:
  • -100 g żurawiny, u mnie od Helio
  • -100 g rodzynek
  • -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • -1 łyżka cynamonu
  • -1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych)
  • -100 g miękkiego masła
  • -2 łyżki cukru brązowego
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko roztrzepane, do posmarowania

Przygotowanie

Ciasto:

W miseczce rozpuszczamy pokruszone drożdże z połową szklanki letniego mleka i łyżką cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut (do wyrośnięcia). Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru i mąki, wyrośnięty rozczyn, wystudzone masło i sól. Wyrabiamy około 15 minut na miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy w kulę i przekładamy do dużej miski do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 ? 1,5 godziny.

Nadzienie:

Do małego rondelka przekładamy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym.

Wykonanie:

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ściśle ciasto w roladę. Zwiniętą roladę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia co 3 cm (nie do końca, aby nie przeciąć ciasta). Każdy rozcięty kawałek delikatnie obracamy na bok.

Wieniec odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy go ściereczką kuchenną). Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Piegusek
    12 kwietnia 2017 at 21:59

    masz rację to jest bardzo smaczne ciasto… zgłodniałam

  • Reply
    Marta
    12 kwietnia 2017 at 22:00

    Pięknie wygląda a na pewno jeszcze lepiej smakuje. Już zapisałam przepis i na pewno kiedyś spróbuję zrobić

  • Reply
    Basia
    12 kwietnia 2017 at 22:01

    Uwielbiam takie ciasta!

  • Reply
    Milena
    18 kwietnia 2017 at 20:55

    Aż tak pięknie wygląda że szkoda konsumować Dzięki za przepis i wspaniały pomysł na weekendowe przysmaki

    • Reply
      Marta
      18 kwietnia 2017 at 20:56

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu

  • Reply
    Olekpo z Bydgoszczy
    19 kwietnia 2017 at 23:11

    Kto by pomyślał, że to takie łatwe ciasto 😀

  • Reply
    Olga
    25 maja 2017 at 22:07

    Wygląda naprawdę wspaniale, a założę się, że smakuje jeszcze lepiej. Kolejny przepis na mojej liście tych do wypróbowania 😉

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.