Jajka faszerowane na 3 sposoby
Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami, moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką z dodatkiem rzodkiewki i curry, smakują wyśmienicie.
Wszystkie 3 przepisy są szybkie i proste w wykonaniu. Polecam na zbliżające się Święta Wielkanocne 🙂 Do dekoracji nie zapomnijcie użyć szczypiorku, kiełek rzodkiewki lub koperku.
Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak 🙂
Jajka faszerowane na 3 sposoby
Drukuj przepisSkładniki
- Jajka faszerowane pieczarkami:
- -4 jajka
- -4-5 pieczarek
- -łyżka masła
- -łyżeczka ostrej musztardy
- -sól, pieprz
- -1-2 łyżki majonezu
- Jajka faszerowane wędzonym łososiem:
- -4 jajka
- -70 g wędzonego łososia
- -2 łyżeczki tartego chrzanu
- -sól, pieprz
- -łyżeczka słodkiej papryki
- -1- 2 łyżki majonezu
- -koperek
- Jajka faszerowane szynką:
- -4 jajka
- -4 rzodkiewki
- -4 plasterki szynki, np. konserwowej
- -łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- -łyżeczka curry
- -sól, pieprz
- -1- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie
Jajka faszerowane pieczarkami:
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, studzimy. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy wystudzone pieczarki, musztardę, sól i pieprz. Dodajemy majonez, mieszamy. Białka jajek napełniamy pieczarkowym farszem.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem:
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Wędzonego łososia drobno siekamy, dodajemy do miseczki. Dodajemy chrzan, posiekany koperek i przyprawy. Dodajemy majonez i mieszamy. Białka jajek napełniamy farszem. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem lub kiełkami.
Jajka faszerowane szynką:
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Szynkę i rzodkiewki kroimy w kostkę. Dodajemy do żółtek razem z curry, solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Białka jajek napełniamy farszem. Wierch dekorujemy szczypiorkiem lub rzodkiewką.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Piegusek
18 kwietnia 2017 at 20:45ja uwielbiam każdy farsz do jajek ☺
Milena
18 kwietnia 2017 at 20:46Ja preferuje jajka faszerowane wędzonym łososiem Osobiście polecam Jakoś te z szynka mi nie podchodzą ale też są dobre