Ciasto drożdżowe z serem to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe jakie jadłam. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Długo utrzymuje świeżość i znakomity smak. Świeżo upieczone znika w mgnieniu oka, nim się obejrzycie już go nie będzie i trzeba będzie robić następną porcję! Polecam zrobić tą drożdżówkę na nadchodzący weekend 🙂
Ciasto drożdżowe z serem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -1/2 kg mąki pszennej
- -20 g drożdży świeżych
- -1 szklanka mleka (250 g)
- -70 g rozpuszczonego masła
- -pół szklanki cukru
- -szczypta soli
- -2 duże jajka
- Nadzienie twarogowe:
- -600 g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce)
- -1 jajko
- -90 g cukru
- -łyżka cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
- -80 g suszonej żurawiny lub rodzynek (namoczonych wcześniej w gorącej wodzie)
- Dodatkowo:
- -1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- Lukier:
- -1 szklanka cukru pudru
- -3 - 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie
Ciasto:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i pół szklanki mleka, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski, dodajemy do niej sól, jajka, resztę mleka, cukru i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne. Formujemy je w kulę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (przykryte ściereczką).
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Nadzienie twarogowe:
Wszystkie składniki włożyć do miski, rozetrzeć i zmiksować. Dodać namoczoną i odsączoną żurawinę i wymieszać. Jeśli masa serowa będzie zbyt rzadka możemy wtedy dodać trochę skrobi ziemniaczanej.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, nadzienie również podzielić na pół.
Każdą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt około 30 x 20 cm. Rozsmarować na nim porcję nadzienia twarogowego i zwinąć na kształt rolady, lekko ją spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Umieścić w keksówce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 40 minut lub do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wyrośnięte strucle posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 30 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polać lukrem.
Notatki
* wymiary 2 keksówek to około 30 x 12 cm
5 komentarzy
ola
30 czerwca 2018 at 17:48w skladnikach na ciasto sa podane 2 jajka, a w sposobie przygotowania ciasta nie ma o nich mowy.. i co ja mam zrobic ? 😀
Marta
30 czerwca 2018 at 17:59Dodajemy również te 2 jajka 😉
Kasiek
2 października 2018 at 14:35Absolutnie pyszne! Świetnie się pracowało z ciastem. Dziękuję za przepis.
jolka
25 stycznia 2019 at 23:09jak Pani splata ciasto? na dwie części Pani kroi czy jak warkocz?
Marta
10 lutego 2023 at 16:44Super przepis! Ciasto wyszło gęste, wyłożyłam bez odczekania na wyrośnięcie i wyszło świetnie:)