Rolada makowa z kremem cytrynowym
Rolada makowa z kremem cytrynowym, moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy, która jest nowością na rynku.
Rolada makowa z kremem cytrynowym
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt makowy:
- -5 jajek
- -0,5 szklanki cukru
- -0,5 szklanki mąki
- -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- -4 łyżki maku
- -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy
- Krem cytrynowy:
- -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych)
- -1 szklanka wody
- -1 szklanka cukru
- -2 żółtka
- -1 budyń waniliowy
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g)
- -50 g białej czekolady (rozpuszczonej)
- Dodatkowo:
- -cukier puder do posypania
Przygotowanie
Biszkopt makowy:
Kostkę do pieczenia Kasia rozpuszczamy i studzimy. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem pudrem. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż krótszego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
Do garnka wlewamy sok z cytryny, pół szklanki wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń, mąkę, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Wystudzony krem cytrynowy miksujemy mikserem, następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia.
(W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy).
Wykonanie:
Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki.
Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Hanna
21 grudnia 2017 at 12:47Wygląda pysznie