Cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Bardzo pyszne i sycące danie. Sezon na cukinię trwa w pełni więc zachęcam do wykorzystania przepisu w swojej kuchni :-).
Cukinia faszerowana
Drukuj przepisSkładniki
- -4 cukinie
- -1 kg mięsa mielonego np. z łopatki, kurczaka (u mnie z indyka)
- -3 marchewki
- -1 cebula
- -1 por
- -2 duże pomidory lub 3 mniejsze
- -2 łyżki koncentratu pomidorowego
- -1 łyżka jogurtu greckiego
- -sól, pieprz
- -tymianek, ostra papryka, majeranek
- -100 g sera żółtego
- -oliwa z oliwek
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w pół plasterki pora oraz z starte marchewki. Smażymy około 5 minut dodając po tym czasie rozdrobnione mięso mielone oraz pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości, dodając pod koniec przyprawy, koncentrat pomidorowy oraz jogurt grecki. Dodajemy natkę pietruszki. Odstawiamy.
Cukinię myjemy a następnie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek (pestki) pozostawiając jak najwięcej miąższu. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Powstałym farszem napełniamy zagłębienia w cukinii. Wierz posypujemy startym serem żółtym.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30-40 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Marzena
28 lipca 2014 at 19:42Kocham cukinie i ciesze się, że jest już dostępna 🙂 super smaczne danie 🙂
Marta
1 sierpnia 2014 at 23:00To tak jak ja 🙂 Mogę ją jeść pod każdą postacią a szczególnie grillowaną 🙂