Babeczki z czereśniami i czekoladą – ostatnio na moim blogu zrobiło się trochę babeczkowo 🙂 . Tym razem przedstawiam Wam miękkie i wilgotne babeczki pieczone z dodatkiem jogurtu greckiego oraz czereśnią w środku. Doskonałe na przyjęcia dla dzieci lub dla dorosłych jako przekąska do herbaty lub kawy.
Babeczki z czereśniami i czekoladą
Drukuj przepisSkładniki
- -140 g masła
- -3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- -2 jajka
- -1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub migdałów
- -1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- -1/4 szklanki i 1 łyżka jogurtu greckiego
- Dodatkowo:
- -24 czereśnie
- Polewa czekoladowa:
- -100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- -30 g masła
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do połączenia się składników. Dodajemy ekstrakt i miksujemy.
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodawać do utartej masy maślanej na zmianę z jogurtem, miksując krótko, tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (12 sztuk), nakładając do 3/4 wysokości papilotki. W sam środek wetknąć czereśnię, tak, by zanurzyła się w cieście do połowy.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, przy czym przez pierwsze 15 minut w 160 stopni, bez termoobiegu.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w akcji w wisniowym sadzie 2014
1 Komentarz
ilovebake.pl
18 lipca 2014 at 07:49Z niespodzianką w środku 🙂