Babka kajmakowa
Święta zbliżają się wielkimi krokami, warto więc pomyśleć nad Wielkanocnymi przepisami. Ostatnio upiekłam babkę kajmakową i dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jej przygotowanie. Do jej zrobienia będzie Wam potrzebna puszka masy kajmakowej, u mnie o smaku kukułki od Helio. To właśnie dzięki niej babka nabrała karmelowego koloru. Idealne ciasto na święta i nie tylko 🙂
Babka kajmakowa
Drukuj przepisSkładniki
- -5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- -3 łyżki cukru
- -sok z 1 cytryny
- -100 g masła
- -300 g masy krówkowej (kajmakowej), u mnie od Helio
- -180 g mąki pszennej
- -100 g skrobi ziemniaczanej
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodatkowo:
- -30 g płatków migdałowych, u mnie od Helio (uprażonych na suchej patelni)
- Sos kajmakowy:
- -100 g masy krówkowej
- -3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
Przygotowanie
300 g masy kajmakowej podgrzewamy z masłem w małym rondelku. Odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodajemy sok z cytryny oraz masę kajmakową. Mieszamy na niskich obrotach. Pod koniec dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy za pomocą łopatki.
Babkę na formę (około 26 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-50 minut.
Jeszcze ciepłą babkę polewamy sosem kajmakowym i posypujemy płatkami migdałowymi.
Sos kajmakowy:
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Najlepiej lekko podgrzać, żeby lepiej się połączyły.
Smacznego 🙂
14 komentarzy
Adam
10 marca 2016 at 12:51Super przepis! Powinnaś wydać własną książkę kucharską, inspirujesz wiele osób 🙂
Marta
10 marca 2016 at 23:33Może kiedyś…:-) Pozdrawiam
Kamila
10 marca 2016 at 13:15Ej, super! Naprawdę 🙂 Chętnie wypróbuję przepis 🙂
Marta
10 marca 2016 at 23:32Daj znać jak smakowało 🙂
Kara
10 marca 2016 at 13:31Czuć, że święta się zbliżają ^^
Marcin
10 marca 2016 at 14:17Przepis po prostu super 🙂 Na pewno zagości na naszym stole wielkanocnym 🙂
Marta
10 marca 2016 at 23:31Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂 Daj znać jak smakowała. Pozdrawiam
Kamila
10 marca 2016 at 15:55Chyba babka obłędna, bo przepis jest prosty, a wykonanie jeszcze prostsze! Za to smak z jak najwyższej półki :);)
Pozdrawiam
Marta
10 marca 2016 at 23:30To prawda – przepis jest bardzo prosty a babka bardzo smaczna 🙂
Pozdrawiam
Megly
10 marca 2016 at 17:12Bardzo lubię kajmak w wypiekach. Piękna babka. Wspaniale podana. Przepis zachęca do wypróbowania w te święta koniecznie. Super 🙂 Pozdrowionka 🙂
Marta
10 marca 2016 at 23:29Zachęcam wypróbować przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marcia
11 marca 2016 at 11:12Mi wyszła świetnie 🙂 Dzieciaki jadły aż im się uszy trzęsły!
Marta
17 marca 2016 at 15:16Super! Pozdrawiam 🙂
Anka
11 marca 2016 at 14:58Ja zrobiłam i z przykrością stwierdzam, że całą wsunęłam sama 🙁 Jest za pyszna! :p