Babka majonezowa jest niezwykle prosta do przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki polałam pyszną polewą z białej czekolady. Polecam ten przepis na Wielkanoc i nie tylko 🙂
Ja w swoim przepisie użyłam Majonezu Kielecki, który bardzo lubię i często używam w swojej kuchni. Majonez Kielecki to kultowa marka majonezu i najważniejszy produkt WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowania Polskiej Normy majonezu. Nic dziwnego, ponieważ wykonany jest z najlepszych surowców, całkowicie bez konserwantów czego dowodem jest fakt, iż data przydatności majonezu to tylko 3 miesiące.
Babka majonezowa
Drukuj przepisSkładniki
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -3/4 szklanki Majonez Kielecki
- -1 szklanka mąki pszennej
- -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- -ulubiony aromat (śmietankowy, waniliowy) lub sok wyciśnięty z połowy cytryny
- Polewa czekoladowa:
- -80 g białej czekolady
- -30 ml śmietanki 30 %
- -dowolna posypka
Przygotowanie
Całe jajka i cukry ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut (na puszystą masę). Dodajemy majonez (łyżka po łyżce) do ubitych jajek i mieszamy mikserem na mniejszych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i aromat. Całość mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia wszystkich składników.
Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia. Następnie polewamy polewą z białej czekolady i dowolnie dekorujemy.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, mieszamy do połączenia.
Smacznego 🙂
Notatki
Wpis sponsorowany
6 komentarzy
Kuba Baranowski
27 marca 2018 at 10:54Brzmi pysznie, chociaż szczerze powiedziawszy pierwszy raz słyszę o babce z majonezem 🙂 Chyba najwyższy czas poeksperymentować w kuchni!
Karolina
28 marca 2018 at 14:04Świetnie wygląda ta babka. Dawno nie jadłam babki majonezowej 😉
Paulina Garnicka
29 marca 2018 at 14:55O! Ciekawy pomysł! Zawsze się zapieram, że już więcej nie będę próbować nowych przepisów, bo któż ma to wszystko zjeść… A tu pojawia się taki przepis… No i jak nie skorzystać? 😀
Marta
29 marca 2018 at 19:18Polecam, wychodzi pyszna 😀
Aleksandra
30 marca 2018 at 14:10Mmm. pycha! Jadłabym 🙂
Karolina
3 kwietnia 2018 at 07:06Super przepis! Ja w te święta robiłam serniczek 🙂
Zapraszam do mnie: https://amismakuje.blogspot.com