Babka marmurkowa z przepisu mojej mamy. Bardzo ją lubię. Kiedyś często gościła w moim domu. Dziś podaję wam na nią przepis, może przyda się na Święta Wielkanocne 🙂
Babka marmurkowa
Drukuj przepisSkładniki
- -2 szklanki mąki
- -1 szklanka mąki ziemniaczanej
- -2 łyżki octu
- -1 łyżka oleju
- -1,5 szklanki cukru
- -łyżka cukru waniliowego
- -5 jajek
- -250 g masła lub margaryny
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- - 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrami do białości, dodajemy po jednym jajku i po łyżce mąki. Następnie dodajemy 2 łyżki octu, olej oraz mąkę ziemniaczaną. Ucieramy aż masa będzie pulchna, dodać drugą szklankę mąki, utrzeć. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, mieszamy.
Do foremki na babkę wylewamy masę białą, na nią masę z kakao. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
z majeczką w kuchni
1 kwietnia 2015 at 16:41Babka na święta musi być obowiązkowo, taka marmurkową bardzo lubię
Marta
3 kwietnia 2015 at 12:39U mnie w święta babka również gości na stole 🙂 tylko nigdy nie mogę się zdecydować którą upiec 🙂
Marzena
1 kwietnia 2015 at 18:53Wspaniała ta babeczka, pysznie wygląda 🙂
Marta
3 kwietnia 2015 at 12:40Dziękuję, bardzo mi smakuje ta babka:)
napiecyku
1 kwietnia 2015 at 20:33Ta babka zawsze smakuje, najbardziej lubię do kawy 🙂
Agnieszka
2 kwietnia 2015 at 06:48Taką dwukolorową babę pamiętam z dzieciństwa. Chyba ją zrobię 🙂
Marta
3 kwietnia 2015 at 12:45Polecam, jest bardzo smaczna 🙂
Marta
2 kwietnia 2015 at 11:49Na zdjęciu dwukolorowa, a w przepisie jedno 😉 Ile dodajesz kakao, bo rozumiem, że masę dzieli się na pół? Bardzo mi się spodobała i chciałam przygotować 🙂
Marta
2 kwietnia 2015 at 12:34Dzięki za uwagę, w przepisie już dopisałam 😉 pozdrawiam 🙂
Marta
2 kwietnia 2015 at 21:47Dziękuję zza szybką odpowiedź 🙂 Babka wyszła ekstra! 🙂 Pozdrawiam 🙂
Marta
3 kwietnia 2015 at 12:45Super, cieszę się że babka smakowała 🙂