Dania obiadowe

Bigos z młodej kapusty

Smaczna i aromatyczna potrawa jednogarnkowa. Idealna na szybki letni obiad, u mnie w ulubionej wersji z pomidorami z puszki. Najlepszy po przegryzieniu się smaków.

bigos3bigos2

Bigos z młodej kapusty

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -główka młodej kapusty
  • -2 marchewki
  • -2 liście laurowe
  • -4 ziarenka ziela angielskiego
  • -3 ziarenka czarnego pieprzu
  • -2-3 pętka kiełbasy
  • -puszka pomidorków z puszki
  • -majeranek, tymianek
  • -sól, pieprz
  • -1 średnia cebula (drobno pokrojona)
  • -koperek, pietruszka

Przygotowanie

Kapustę myjemy a następnie drobno szatkujemy . Wkładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz. Marchewkę ścieramy na tace lub kroimy w pół talarki i dodajemy do kapusty. Gotujemy około 30 min. Od czasu do czasu mieszamy.

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, a następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać do kapusty. Następnie dodać pomidorki z puszki, przyprawy i dusić wszystko do miękkości. Na samym końcu dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i koperek.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    madlene17
    28 czerwca 2014 at 20:07

    Uwielbiam taki bigos <3

  • Reply
    Karolia
    15 sierpnia 2014 at 13:09

    Bardzo prosty i smaczny bigos z młodej kapusty, właśnie takie lubię

    • Reply
      Marta
      17 sierpnia 2014 at 02:32

      Proste przepisy są najlepsze 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.