Smaczna i aromatyczna potrawa jednogarnkowa. Idealna na szybki letni obiad, u mnie w ulubionej wersji z pomidorami z puszki. Najlepszy po przegryzieniu się smaków.
Bigos z młodej kapusty
Drukuj przepisSkładniki
- -główka młodej kapusty
- -2 marchewki
- -2 liście laurowe
- -4 ziarenka ziela angielskiego
- -3 ziarenka czarnego pieprzu
- -2-3 pętka kiełbasy
- -puszka pomidorków z puszki
- -majeranek, tymianek
- -sól, pieprz
- -1 średnia cebula (drobno pokrojona)
- -koperek, pietruszka
Przygotowanie
Kapustę myjemy a następnie drobno szatkujemy . Wkładamy do garnka, zalewamy małą ilością wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz. Marchewkę ścieramy na tace lub kroimy w pół talarki i dodajemy do kapusty. Gotujemy około 30 min. Od czasu do czasu mieszamy.
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, a następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać do kapusty. Następnie dodać pomidorki z puszki, przyprawy i dusić wszystko do miękkości. Na samym końcu dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i koperek.
Smacznego 🙂
3 komentarze
madlene17
28 czerwca 2014 at 20:07Uwielbiam taki bigos <3
Karolia
15 sierpnia 2014 at 13:09Bardzo prosty i smaczny bigos z młodej kapusty, właśnie takie lubię
Marta
17 sierpnia 2014 at 02:32Proste przepisy są najlepsze 🙂