Blender wysokoobrotowy Happy Call
Witam, dzisiaj przychodzę do Was z recenzją blendera wysokoobrotowego Happy Call Axlerim. To najlepszy blender z jakim miałam do czynienia. Był ze mną w kuchni przez ostatnie 3 tygodnie. Podczas testowania przygotowałam w nim m.in. hummus z suszonymi pomidorami, soki, masło orzechowe, mąkę owsianą i wiele innych. Kilka przepisów z wykorzystaniem tego kosmicznego urządzenia znajdziecie poniżej 🙂
Tak prezentuje się w/w blender w całej okazałości.
Blender po wyjęciu z pudełka zachwycił mnie swoim eleganckim wyglądem oraz wzorcowym wykonaniem. Nie zajmuje wiele miejsca i jest bardzo prosty w użyciu. Ostrze w blenderze jest z najwyższej jakości stali zaprojektowane specjalne pod ten blender. Mocowanie górne kielicha jest wykonane z tworzywa przypominającego elastyczną gumę dzięki czemu nic nie wydobywa się zewnątrz. Dodatkowo popychacz ma wbudowany termometr, aby na bieżąco można było monitorować temperaturę wewnątrz kielicha.
Dodatkowo uchwyt/zębatka w które wpasowuje się kielich też jest metalowa dzięki temu trwałość całego zestawu wygląda na bardzo solidną. Producent przewidział 7 lat gwaranacji na silnik oraz 3 lata na części.
Teraz trochę o samej specyfikacji urządzenia:
– moc 3.5 KM i 25.000 obrotów/minutę ( wow ta moc poraża 🙂 )
– 6 ostrzy z najwyższej jakości stali
– 3 programy: gotowanie, smoothie, drinki
– ręczny regulator obrotów (10 prędkości do wyboru) + opcja pulsacji
– niezależne chłodzenie silnika, które zwiększa ciągły czas pracy
– blokadę bezpieczeństwa, przed uruchomieniem bez założonego kielicha
– kielich BPA free
– popychacz z miernikiem temperatury
I co najważniejsze dla wszystkich funkcja samoczyszczenia! 😀 Wystarczy wlać ciepłą wodę z dodatku płynu do blendera i włączyć odpowiedni tryb. Po chwili mamy czysty kielich blendera wystarczy wytrzeć do sucha i gotowe :-).
Blender wysokoobrotowy Happy Call możemy przygotować: zdrowe koktajle, soki, różnego rodzaju pasty, zupy, kremy, lody i wiele wiele innych smacznych rzeczy.
Ostrze blendera, rozdrobni w krótkim czasie owoce i warzywa wraz ze skórką, dodatkowo urządzenie zostało wyposażone w system, który kontroluje temperaturę, aby zachować wszystkie wartości odżywcze, witaminy i składniki mineralne zawarte w produktach.
Soki, zupy i pasty przygotowywane w blenderze Happy Call mają idealnie aksamitną i jednolitą konsystencję. Idealnie się nadaje do robienia pierwszych posiłków dla malutkich dzieci które dopiero zaczynają swoją przygodę z produktami innymi niż mleko matki :-). Konsystencja jest bardzo zbliżona jak dania ze słoiczka te kupowane z sklepowych półek, a wiadomo że lepiej jest zrobić swoje niż kupić gotowca w którym tak do końca nie wiadomo co jest :-). Krótki materiał video o tym co napisałam.
Można również przygotować pyszne koktajle, drinki, a latem orzeźwiające lody owocowe i to wszystko własnej roboty bez chemii która jest pakowana teraz praktycznie w każdy produkt lokowany na sklepowych półkach. Mnie osobiście urządzenie od HappyCall bardzo przypadło do gustu (jest jeden minus, ale o tym niżej :)). Tutaj pokaz możliwości w/w blendera w filmie pokazowym od producenta tego urządzenia.
Niżej przedstawiam kilka przepisów, które możemy wykonać w blenderze Happy Call.
Przepis na hummus z suszonymi pomidorami:
Składniki:
-1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu zalewy)
-kilka suszonych pomidorów
-2 ząbki czosnku
-sok z jednej cytryny
-1/4 łyżeczki ostrej papryki
-1 łyżka pasty tahini
-sól do smaku
-oliwa z suszonych pomidorów
Wykonanie:
Do pojemnika wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz resztę składników. Całość miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku. W razie konieczności, gdy masa jest za gęsta, dodajemy więcej oliwy z suszonych pomidorów.
Domowy hummus przekładamy do szczelnego pojemnika bądź słoika, wierzch polewamy odrobiną oliwy i przechowujemy w lodówce do kilku dni.
Przepis na domowe masło orzechowe:
Składniki:
-500 g orzeszków ziemnych prażonych (niesolonych)
-szczypta soli
Wykonanie:
Do pojemnika blendera przesypujemy orzeszki ziemne, miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Doprawiamy szczyptą soli. Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Przepis na domową mąkę owsianą:
Składniki:
płatki owsiane górskie (ilość zależy od tego ile chcemy uzyskać mąki. 500 g płatków owsianych = 500 g mąki owsianej)
Wykonanie:
Do misy blendera przesypujemy płatki owsiane, całość miksujemy do otrzymania pyłku. Mąkę owsianą mamy gotową 🙂
W blenderze Happy Call możemy również przygotować zdrową wersję słynnej przyprawy o nazwie Vegeta. Przepis znajdziecie tutaj.
To co się dzieję w kielichu po uruchomieniu blendera to jak wywołanie małego tornado w swojej kuchni :-D, coś co przed chwilą było w formie stałej w mgnieniu oka robi się płynne bądź sypkie :-). Jeśli lubicie pasty na kanapki, pesto do makaronu, koktajle, musy itp własnej roboty to blender spełnia wasze oczekiwania w 100%.
Produkt został nagrodzony Laurem Konsumenta „Odkrycie 2017”
Kilka słów podsumowania na koniec, jak pewnie zdążyliście zauważyć blender do tanich nie należy to jest ten minus o którym pisałam, ale myślę że jest wart każdych pieniędzy :-). Z czasem mam zamiar pozbyć się innych nabytych po drodze blenderów w swojej kuchni i zaopatrzyć się w owy blender na stałe. Trzy tygodnie testowania były stanowczo za krótkie :-), a mam jeszcze tyle pomysłów co mogłabym przygotować z jego użyciem.
Polecam 🙂
4 komentarze
Jola
12 kwietnia 2017 at 21:01Przydałby mi się taki blender
Agata Kozłowska
12 kwietnia 2017 at 21:03Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a potem lato, więc blender jak najbardziej na tak 🙂 jednak nadal się zastanawiam, której firmy wybrać, bo w tym natłoku produktów to w sumie nie lada wyzwanie 🙂 ale Happy Call ? czemu nie
fiacior
12 kwietnia 2017 at 21:04Ja do niedawna go nie miałam i nie wiem jak mogłam bez niego żyć ;D
Piegusek
12 kwietnia 2017 at 21:04podoba mi się brakuje mi takiego sprzętu w domu ?