Ostatnio w internecie przypadkowo natknęłam się na ciekawe zdjęcie zakręconych hot dogów, które od razu wpadło mi w oko. Postanowiłam je odtworzyć w mojej kuchni. Przepis na ciasto wykorzystałam ze sprawdzonego już wielokrotnie przepisu na hot dogi w bułeczkach z blogu mniam mniam. Wyszły wyśmienite. Fajnie się prezentują jak i smakują. Świetne na kolację lub przekąskę na wszelkie spotkania w większym gronie. Serdecznie zachęcam do wykonania.
Bułeczki Caterpillar (gąsieniczki)
Drukuj przepisSkładniki
- ciasto:
- -2 szklanki mąki
- -25 g świeżych drożdży
- -1/2 szklanki ciepłego mleka
- -1 łyżeczka cukru
- -1/3 kostki roztopionego masła
- -1 jajko
- -płaska łyżeczka soli
- Dodatkowo:
- -około 6 parówek
- -ser żółty
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej dołek. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, szczyptę mąki i zalewamy połową ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy i ostawiamy na około 10 min. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy i tniemy nożem na około 12 małych prostokątów lub 6 większych.
Na każdy prostokąt układamy połówkę parówki(lub całą jeśli chcemy mieć większe bułeczki) , zwijamy w rulonik, zlepiając brzegi. Rozciąć w poprzek tylko do tego miejsca w którym jest parówka, ten boczny zlepiony kawałek zostawiamy nierozcięty. Teraz zaczynamy rozkładanie, dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian, aż do końca.
Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15 minuto do podrośnięcia.
Środek dodatkowo posypałam małą ilością sera żółtego który starłam na tarce o dużych oczkach.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
Podajemy z ketchupem.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Konczi i Szpileczka
11 lipca 2014 at 19:17Rewelacyjny pomysł!!