Aromatyczne, pyszne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów. Doskonałe na kanapki z ulubionymi dodatkami. Smaczniejsze niż te napompowane leżące na sklepowych półkach. Polecam jeszcze ciepłe na kolację lub śniadanie 🙂
Bułeczki z pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -15 g świeżych drożdży
- -szczypta cukru
- -350 ml wody
- -500 g mąki pszennej chlebowej (może być pszenna)
- -2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
- -1 łyżeczka soli
- Dodatkowo:
- -115 g suszonych pomidorów w oliwie, posiekanych
- -mleko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Do miski miksera wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru i mąki, zalewamy małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy na około 20 minut.
Następnie dodajemy resztę wody, oliwę z pomidorów oraz sól. Wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy