Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Aromatyczne, pyszne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów. Doskonałe na kanapki z ulubionymi dodatkami. Smaczniejsze niż te napompowane leżące na sklepowych półkach. Polecam jeszcze ciepłe na kolację lub śniadanie 🙂

Bułeczki z suszonymi pomidoramiBułeczki z suszonymi pomidoramiBułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczki z pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • -15 g świeżych drożdży
  • -szczypta cukru
  • -350 ml wody
  • -500 g mąki pszennej chlebowej (może być pszenna)
  • -2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • -1 łyżeczka soli
  • Dodatkowo:
  • -115 g suszonych pomidorów w oliwie, posiekanych
  • -mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie

Do miski miksera wsypujemy przesianą mąkę. Robimy w niej dołek, dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru i mąki, zalewamy małą ilością ciepłej wody. Odstawiamy na około 20 minut.

Następnie dodajemy resztę wody, oliwę z pomidorów oraz sól. Wyrabiamy ciasto (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odłożyć do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Studzić na kratce.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.