Bułeczki w kształcie buzi zajączków. Doskonałe do koszyczka ze święconką. Będą się świetnie prezentować jako dekoracja na świątecznym stole. Polecam 🙂
Kochani!! Życzę Wam radosnych, spokojnych Świąt Wielkanocnych 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bułeczki zajączki
Drukuj przepisSkładniki
- Zaczyn:
- -250 g mąki tortowej
- -12 g świeżych drożdży
- -50 ciepłego mleka
- -1/2 łyżeczki cukru
- Reszta składników:
- -40 g cukru
- -szczypta soli
- -1 małe jajko w temperaturze pokojowej
- -50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka)
- -40 g roztopionego, letniego masła
- Dodatkowo:
- -żółtko do posmarowania
- -rodzynki
- -migdały w słupkach lub płatkach
Przygotowanie
Zaczyn:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto (ma być miękkie i łatwe do wyrabiania). Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5-10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki).
Następnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placuszek. Nożem robimy nacięcie od środka ku węższemu końcowi (to będą uszy). Uszy lekko naciągamy, uważając, żeby nie przerwać ciasta. Sylikonową szpatułką dociskamy w środku każdego ucha, robiąc charakterystyczne wgłębienia. Następnie jedno ucho odginamy kierując nieco w dół, żeby otrzymać efekt przyklapniętego uszka.
Następnie przekładamy zajączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy blaszkę w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby znów wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 165-170 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, w miejsce oczu i nosa wtykamy rodzynki, a w miejsce wąsów słupki migdałów.
Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 (do chwili zrumienienia). Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika, po około 5 minutach zsuwamy zajączki razem z papierem na kratkę i tak studzimy.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
4 kwietnia 2015 at 20:25Cudne są te zajączki 🙂 wspaniałych Świąt Martuś 🙂
naleśniki przepis
5 kwietnia 2015 at 21:22bardzo fajny pomysł a i wygląda pysznie 🙂
Marta
9 kwietnia 2015 at 23:03Dziękuje, zajączki zniknęły bardzo szybko 🙂
Marta
9 kwietnia 2015 at 23:08Dziękuje, zajączki bardzo szybko zniknęły po upieczeniu 🙂
Marta
9 kwietnia 2015 at 23:10Dzięki, zajączki bardzo szybko zniknęły po upieczeniu 🙂
Tyiu
6 kwietnia 2015 at 12:41Wyglądają jak ufoludki :-).
Megly
11 kwietnia 2015 at 18:52Cudowne te bułeczki. Wprawdzie już po świętach, ale takie piękności nadadzą się nie tylko na Wielkanoc. Pozdrawiam.
Urszula
13 kwietnia 2015 at 19:22Ciekawe urozmaicenie wypieku 🙂