Bułki/ Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia/ Święta/ Wielkanoc

Bułeczki zajączki

Bułeczki w kształcie buzi zajączków. Doskonałe do koszyczka ze święconką. Będą się świetnie prezentować jako dekoracja na świątecznym stole. Polecam 🙂

Kochani!! Życzę Wam radosnych, spokojnych Świąt Wielkanocnych 🙂 Pozdrawiam 🙂

zajaczekzajaczek2

Bułeczki zajączki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Zaczyn:
  • -250 g mąki tortowej
  • -12 g świeżych drożdży
  • -50 ciepłego mleka
  • -1/2 łyżeczki cukru
  • Reszta składników:
  • -40 g cukru
  • -szczypta soli
  • -1 małe jajko w temperaturze pokojowej
  • -50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka)
  • -40 g roztopionego, letniego masła
  • Dodatkowo:
  • -żółtko do posmarowania
  • -rodzynki
  • -migdały w słupkach lub płatkach

Przygotowanie

Zaczyn:

Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10 minut.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto (ma być miękkie i łatwe do wyrabiania). Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5-10 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45-60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki).

Następnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placuszek. Nożem robimy nacięcie od środka ku węższemu końcowi (to będą uszy). Uszy lekko naciągamy, uważając, żeby nie przerwać ciasta. Sylikonową szpatułką dociskamy w środku każdego ucha, robiąc charakterystyczne wgłębienia. Następnie jedno ucho odginamy kierując nieco w dół, żeby otrzymać efekt przyklapniętego uszka.

Następnie przekładamy zajączki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy blaszkę w ciepłe miejsce na około 20-30 minut, żeby znów wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 165-170 stopni C.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, w miejsce oczu i nosa wtykamy rodzynki, a w miejsce wąsów słupki migdałów.

Tak przygotowane zajączki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 (do chwili zrumienienia). Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika, po około 5 minutach zsuwamy zajączki razem z papierem na kratkę i tak studzimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    4 kwietnia 2015 at 20:25

    Cudne są te zajączki 🙂 wspaniałych Świąt Martuś 🙂

  • Reply
    naleśniki przepis
    5 kwietnia 2015 at 21:22

    bardzo fajny pomysł a i wygląda pysznie 🙂

    • Reply
      Marta
      9 kwietnia 2015 at 23:03

      Dziękuje, zajączki zniknęły bardzo szybko 🙂

    • Reply
      Marta
      9 kwietnia 2015 at 23:08

      Dziękuje, zajączki bardzo szybko zniknęły po upieczeniu 🙂

    • Reply
      Marta
      9 kwietnia 2015 at 23:10

      Dzięki, zajączki bardzo szybko zniknęły po upieczeniu 🙂

  • Reply
    Tyiu
    6 kwietnia 2015 at 12:41

    Wyglądają jak ufoludki :-).

  • Reply
    Megly
    11 kwietnia 2015 at 18:52

    Cudowne te bułeczki. Wprawdzie już po świętach, ale takie piękności nadadzą się nie tylko na Wielkanoc. Pozdrawiam.

  • Reply
    Urszula
    13 kwietnia 2015 at 19:22

    Ciekawe urozmaicenie wypieku 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.