Wspaniały chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Jest miękki i delikatny z chrupiącą skórką. Polecam 🙂
Chleb z kaszą gryczaną
Drukuj przepisSkładniki
- -1,5 szklanki ciepłej wody
- -łyżka miodu
- -pół łyżki soli
- -25 g drożdży świeżych
- -0.5 kg mąki tortowej
- -1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- -garść siemienia lnianego
Przygotowanie
Do ciepłej wody dodajemy miód i sól, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i jeszcze raz dobrze mieszamy.
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy kaszę gryczaną (przestudzoną) i siemię lniane. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne.
Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią.
Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych mąką.
Wierzch smarujemy lekko wodą i zostawiamy do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut.
Wyjmujemy z foremki (bardzo uważnie, żeby się nie poparzyć) i stukamy w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony. Jeśli nie to włożyć go jeszcze na 5-10 minut do piekarnika).
Smacznego 🙂
14 komentarzy
domowacukierniaewy.blox.pl
2 marca 2015 at 12:04Ten chleb jest po prostu cudowny 🙂
Marta
6 marca 2015 at 05:18Chleb z kaszą bardzo mi posmakował 🙂 Będę go robić częściej 🙂
Marzena
2 marca 2015 at 13:12Uwielbiam domowy chleb. Z kaszą już piekłam, jest pyszny 🙂
Małgosia napiecyku
2 marca 2015 at 13:50Chlebek idealny, dodatek kaszy bardzo go wzbogaca….mniam 🙂
Marta
6 marca 2015 at 05:19Taki chlebek jest jeszcze bardziej zdrowszy i smaczniejszy 🙂
Ania
2 marca 2015 at 21:41Jeszcze biala make zastapic ciemna i samo zdrowie 😉
Agnieszka
3 marca 2015 at 10:17Kaszę gryczaną niepaloną lubię bardzo i właściwie palonej już nie kupuję. Chleb z kaszą też piekłam, ale mój był z pęczakiem. Twój wygląda zachęcająco 🙂
Marta
6 marca 2015 at 05:10Ja od jakiegoś czasu robię dania tylko z kaszy niepalonej 🙂 Jest o wiele smaczniejsza 🙂
Szwagierka
15 marca 2015 at 18:08Marta,miałaś racje – chleb jest rewelacyjny:) Właśnie robię go trzeci raz 🙂
Do tej pory piekłam chleb ekologiczny, ale teraz ten przepis jest numerem 1 😉
Marta
16 marca 2015 at 19:10Super, cieszę się, że chleb smakuje 🙂
Tomek
31 sierpnia 2018 at 07:45Szklanka kaszy ma być po ugotowaniu czy przed? Rozczytuje, ze po, ale nie mam pewności.
Marta
31 sierpnia 2018 at 08:16Ma być szklanka kaszy po ugotowaniu.
Tomek
31 sierpnia 2018 at 17:22Dziękuję, zrobione 🙂
Czy ten chleb przechowujemy jakoś inaczej czy tradycyjnie? Używam lnianego worka.
MF
2 grudnia 2019 at 08:02Świetny chleb, smakuje dosłownie wszystkim. Dziękuję za tak dobry przepis <3