Chleby/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Chleb z kaszą gryczaną

Wspaniały chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Jest miękki i delikatny z chrupiącą skórką. Polecam 🙂

Chleb z kaszą gryczaną

Drukuj przepis

Składniki

  • -1,5 szklanki ciepłej wody
  • -łyżka miodu
  • -pół łyżki soli
  • -25 g drożdży świeżych
  • -0.5 kg mąki tortowej
  • -1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • -garść siemienia lnianego

Przygotowanie

Do ciepłej wody dodajemy miód i sól, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i jeszcze raz dobrze mieszamy.

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy kaszę gryczaną (przestudzoną) i siemię lniane. Dolewamy wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia. Ciasto jest dość luźne.

Zostawiamy je do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte folią.

Następnie przekładamy je do długiej keksówki (lub dwóch mniejszych) wcześniej wysmarowanych olejem i oprószonych mąką.

Wierzch smarujemy lekko wodą i zostawiamy do wyrośnięcia (około 20-30 minut).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut.

Wyjmujemy z foremki (bardzo uważnie, żeby się nie poparzyć) i stukamy w spód, jeśli wydaje głuchy odgłos to jest upieczony. Jeśli nie to włożyć go jeszcze na 5-10 minut do piekarnika).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

14 komentarzy

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    2 marca 2015 at 12:04

    Ten chleb jest po prostu cudowny 🙂

    • Reply
      Marta
      6 marca 2015 at 05:18

      Chleb z kaszą bardzo mi posmakował 🙂 Będę go robić częściej 🙂

  • Reply
    Marzena
    2 marca 2015 at 13:12

    Uwielbiam domowy chleb. Z kaszą już piekłam, jest pyszny 🙂

  • Reply
    Małgosia napiecyku
    2 marca 2015 at 13:50

    Chlebek idealny, dodatek kaszy bardzo go wzbogaca….mniam 🙂

    • Reply
      Marta
      6 marca 2015 at 05:19

      Taki chlebek jest jeszcze bardziej zdrowszy i smaczniejszy 🙂

  • Reply
    Ania
    2 marca 2015 at 21:41

    Jeszcze biala make zastapic ciemna i samo zdrowie 😉

  • Reply
    Agnieszka
    3 marca 2015 at 10:17

    Kaszę gryczaną niepaloną lubię bardzo i właściwie palonej już nie kupuję. Chleb z kaszą też piekłam, ale mój był z pęczakiem. Twój wygląda zachęcająco 🙂

    • Reply
      Marta
      6 marca 2015 at 05:10

      Ja od jakiegoś czasu robię dania tylko z kaszy niepalonej 🙂 Jest o wiele smaczniejsza 🙂

  • Reply
    Szwagierka
    15 marca 2015 at 18:08

    Marta,miałaś racje – chleb jest rewelacyjny:) Właśnie robię go trzeci raz 🙂
    Do tej pory piekłam chleb ekologiczny, ale teraz ten przepis jest numerem 1 😉

    • Reply
      Marta
      16 marca 2015 at 19:10

      Super, cieszę się, że chleb smakuje 🙂

  • Reply
    Tomek
    31 sierpnia 2018 at 07:45

    Szklanka kaszy ma być po ugotowaniu czy przed? Rozczytuje, ze po, ale nie mam pewności.

    • Reply
      Marta
      31 sierpnia 2018 at 08:16

      Ma być szklanka kaszy po ugotowaniu.

      • Reply
        Tomek
        31 sierpnia 2018 at 17:22

        Dziękuję, zrobione 🙂
        Czy ten chleb przechowujemy jakoś inaczej czy tradycyjnie? Używam lnianego worka.

  • Reply
    MF
    2 grudnia 2019 at 08:02

    Świetny chleb, smakuje dosłownie wszystkim. Dziękuję za tak dobry przepis <3

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search
    Generic filters