Ciasto leśny mech czyli ciasto szpinakowe z śmietaną kremówką z mascarpone i owocami. To dzięki szpinakowi ciasto ma taki ładny zielony kolor, jednak jego smak jest w nim niewyczuwalny. Sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączania. Uzupełnienie ciasta stanowią owoce, które nadają orzeźwiającego smaku.
Ciasto leśny mech
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -4 jajka
- -1 szklanka cukru
- -3/4 szklanki oleju
- -kilka kropelek aromatu śmietankowego
- -2 szklanki mąki pszennej
- -pół szklanki mąki ziemniaczanej
- -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego)
- Krem:
- -500 ml śmietany kremówki 30 %
- -250 g serka mascarpone
- -3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- -250 g malin
- -250 g borówki
Przygotowanie
Ciasto:
Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie z wody. Mrożony należy wcześniej rozmrozić i dobrze odcisną). Zmielić w blenderze. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Następnie, ciągle ubijając na niskich obrotach miksera wlewamy powoli olej, łyżka po łyżce. Dodajemy zmielony szpinak, aromat i mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka*. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy. Następnie odcinamy wierzch ciasta (około 1/3 ciasta). Odciętą część kruszymy w dłoniach na okruszki. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy.
Krem:
W misie miksera ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy maliny i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta).
Wykonanie:
Gotowy krem wykładamy na spód ciasta, wierzch posypujemy okruchami z ciasta, a górę dekorujemy owocami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
Notatki
*w trakcie pieczenia blaszkę możemy przykryć folią aluminiową, aby ciasto zbyt mocno się nie przypiekło
14 komentarzy
piegusek
16 sierpnia 2017 at 07:17uwielbiam to ciacho☺
Słodkie okruszki
18 sierpnia 2017 at 23:13Wygląda wspaniale 🙂
Adrian Mazurkiewicz
21 sierpnia 2017 at 14:38Wygląda fantastycznie, aż chciałoby się takiego cuda spróbować 🙂 Skoro szpinak jest niewyczuwalny to myślę, że mógłbym się skusić 🙂
Adam
24 sierpnia 2017 at 14:06Nigdy nie jadłem, ale już kilka razy słyszałem, że jest przepyszne.
Hania
26 sierpnia 2017 at 20:09Pisze Pani jajka ubić na sztywną pianę, rozumiem że chodzi o białka, a żółtka dodać do mąki? Bo o tym już Pani nie wspomniała
Marta
26 sierpnia 2017 at 20:23Zgadza się. Napisałam – na puszystą pianę 😉 nie oddzielamy białka od żółtek .
Ewelina
5 września 2017 at 09:14Super ciasto 🙂 uwielbiam je 🙂
Aneta
8 marca 2018 at 09:48Czy można użyć mąkę razowa i pominąć ziemniaczana?
Kryspina
5 września 2021 at 13:08Żadna rewelacja!Ciasto lekko twarde,tłuste(wolę biszkopt!)na szczęście w ogóle nie czuć szpinakiem.Lepsze na drugi dzień,tylko wygląd jest super!Ogólnie raz upiekłam ,że względu na wygląd inigdy więcej .
Kasia
30 marca 2018 at 15:25Czy można użyć mrożonych owoców?
syla123
24 kwietnia 2018 at 23:48Witam. Z jakiej firmy używa Pani smietany kremówki?
Marta
25 kwietnia 2018 at 10:05Używam śmietany łaciatej.
ciekawa smaków
22 czerwca 2018 at 06:38Ciasto wyszło pięknie ale ;(a u mnie czuć posmak surowego szpinaku? czy jak przełożę Ciasto kremem to zniweluje ten nieprzyjemny szkopuł? Zjadłam kawałek wystudzonego ciasta i niestety, czuuuć szpinak ;(
Joasia
13 lutego 2019 at 17:14wyszło wspaniałe <3 przepis jest rewelacyjny !