Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech czyli ciasto szpinakowe z śmietaną kremówką z mascarpone i owocami. To dzięki szpinakowi ciasto ma taki ładny zielony kolor, jednak jego smak jest w nim niewyczuwalny. Sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączania. Uzupełnienie ciasta stanowią owoce, które nadają orzeźwiającego smaku.

Ciasto leśny mech

Drukuj przepis

Składniki

  • Biszkopt:
  • -4 jajka
  • -1 szklanka cukru
  • -3/4 szklanki oleju
  • -kilka kropelek aromatu śmietankowego
  • -2 szklanki mąki pszennej
  • -pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego)
  • Krem:
  • -500 ml śmietany kremówki 30 %
  • -250 g serka mascarpone
  • -3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • -250 g malin
  • -250 g borówki

Przygotowanie

Ciasto:

Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze odsączyć na sicie z wody. Mrożony należy wcześniej rozmrozić i dobrze odcisną). Zmielić w blenderze. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Następnie, ciągle ubijając na niskich obrotach miksera wlewamy powoli olej, łyżka po łyżce. Dodajemy zmielony szpinak, aromat i mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka*. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z tortownicy. Następnie odcinamy wierzch ciasta (około 1/3 ciasta). Odciętą część kruszymy w dłoniach na okruszki. Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do tortownicy.

Krem:

W misie miksera ubijamy śmietanę, gdy śmietana będzie gęstnieć dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Pod koniec dodajemy cukier puder. Do masy dodajemy maliny i borówki (trochę zostawiamy do dekoracji na wierzch ciasta).

Wykonanie:

Gotowy krem wykładamy na spód ciasta, wierzch posypujemy okruchami z ciasta, a górę dekorujemy owocami. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego 🙂

Notatki

*w trakcie pieczenia blaszkę możemy przykryć folią aluminiową, aby ciasto zbyt mocno się nie przypiekło

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    piegusek
    16 sierpnia 2017 at 07:17

    uwielbiam to ciacho☺

  • Reply
    Słodkie okruszki
    18 sierpnia 2017 at 23:13

    Wygląda wspaniale 🙂

  • Reply
    Adrian Mazurkiewicz
    21 sierpnia 2017 at 14:38

    Wygląda fantastycznie, aż chciałoby się takiego cuda spróbować 🙂 Skoro szpinak jest niewyczuwalny to myślę, że mógłbym się skusić 🙂

  • Reply
    Adam
    24 sierpnia 2017 at 14:06

    Nigdy nie jadłem, ale już kilka razy słyszałem, że jest przepyszne.

  • Reply
    Hania
    26 sierpnia 2017 at 20:09

    Pisze Pani jajka ubić na sztywną pianę, rozumiem że chodzi o białka, a żółtka dodać do mąki? Bo o tym już Pani nie wspomniała

    • Reply
      Marta
      26 sierpnia 2017 at 20:23

      Zgadza się. Napisałam – na puszystą pianę 😉 nie oddzielamy białka od żółtek .

  • Reply
    Ewelina
    5 września 2017 at 09:14

    Super ciasto 🙂 uwielbiam je 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Filter by Custom Post Type