Ciasta/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem

Ciasto Michałek

Ciasto Michałek dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z dodatkiem michałków oraz bitą śmietaną. Ciasto smakuje wyśmienicie, najlepsze drugiego dnia po przygotowaniu. Jeżeli jesteście fanami ciast przekładanych to koniecznie zajrzyjcie na bloga po inne przepisy z tej kategorii tutaj 🙂

Ciasto Michałek

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:*
  • -1 szklanka cukru
  • -1/2 szklanki wody
  • -3/4 szklanki oleju
  • -3 łyżki kakao
  • oraz:
  • -5 jajek
  • -1,5 szklanki mąki pszennej
  • -1/2 szklanki cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Masa michałkowa:
  • -250 g serka mascarpone
  • -250 ml śmietanki 30%
  • -250 g cukierków Michałki
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1 łyżce wrzątku)
  • Masa śmietanowa:
  • -250 ml śmietanki 30%
  • -250 g serka mascarpone
  • -2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (lub konfitury wiśniowej)
  • -50 g gorzkiej czekolady
  • -100 g orzechów laskowych

Przygotowanie

Ciasto:

Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku, wymieszać i zagotować (cukier musi się rozpuścić). Mieszankę odstawić do wystudzenia.

Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem wystudzoną kakaową mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Wylać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa michałkowa:

Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Cukierki tarkujemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do masy i mieszamy.

Masa śmietanowa:

Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (nie za długo, by krem się nie zwarzył).

Wykonanie:

Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat układamy w formie, wierzch ciasta smarujemy dżemem. Wykładamy masę z Michałków, rozsmarowujemy i wyrównujemy. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na nie wykładamy masę śmietanową, rozsmarowujemy i wyrównujemy wierzch. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia.

Czekoladę tarkujemy na wiórki. Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na suchą ściereczkę, zwijamy ściśle i pocieramy dłońmi, aby pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobiamy ciasto.

Smacznego 🙂

Notatki

*blaszka o wymiarach 24x32 cm

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    Piegusek
    17 lutego 2018 at 21:04

    Uwielbiam takie ciasta

  • Reply
    Angelika Jaśkowiak
    26 lutego 2018 at 15:35

    Mniam! Chyba muszą upiec, mój mąż (też Michał :P) z pewnością będzie zadowolony!

  • Reply
    Catering Zielona Góra
    27 lutego 2018 at 21:22

    Michałki to jedne z moich ulubionych cukierków. Za chwilę siadam i robię to ciasto chociaż zaraz ciemno. Mam nadzieję, że przypadnie mi do gustu jak cukierki 🙂

    • Reply
      Justyna
      12 października 2019 at 10:55

      Witam.Mam pytanie,mam jeden problem za każdym razem gdy piekę ciasto po 25-ciu min. środek ciasta mi się zapada.Staram się wszystko robić według przepisu a i tak powtarza się ten sam problem.Proszę o pomoc bo ciasto w smaku jest naprawdę dobre.
      Dziękuję i pozdrawiam.Justyna.

  • Reply
    Aleksandra
    28 lutego 2018 at 08:12

    Mniam! Wspaniale wygląda to ciasto 🙂

  • Reply
    codojedzenia
    1 marca 2018 at 07:21

    Pyszne ciasto>. Lubię takie kremowe przekładane!

  • Reply
    Anna
    12 marca 2018 at 11:55

    Świetnie wygląda to ciasto! U ciebie zawsze pysznie!

  • Reply
    Katarzyna
    29 marca 2018 at 18:43

    Zrobiłam i wyszło przepyszne!!! teraz czas na kolejne. Świetne przepisy.

    • Reply
      Marta
      29 marca 2018 at 19:15

      Cieszę się że smakowało 😀

  • Reply
    Typybukmacherskie.org
    10 maja 2018 at 15:23

    Prawdziwa pyszność ;D

  • Reply
    Magda
    28 września 2018 at 17:31

    Mam pytanie, do ciasta ile tego cukru? Szklankę czy półtorej?

  • Reply
    ewa
    25 czerwca 2019 at 10:47

    A foremka jest na wielkosc?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.