Ciasto prince polo
to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam 🙂
Ciasto prince polo
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt::
- -6 jajek
- -1 szklanka cukru
- -1,5 szklanki mąki
- -2 łyżki kakao
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt orzechowy:
- -7 białek
- -3/4 szklanki cukru
- -100g orzechów mielonych
- -100 g wiórków kokosowych
- -4 duże wafelki Prince Polo xxl (pokrojone w kostkę)
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- -0,5 litra mleka
- -3 łyżki mąki ziemniaczanej
- -3 łyżki mąki pszennej
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -7 żółtek
- -200 g masła
- -4 łyżki cukru pudru
- -100 g gorzkiej czekolady
- Dodatkowo:
- -100 g czekolady gorzkiej na polewę
Przygotowanie
Biszkopt::
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy na prostokątną blachę (wymiary blaszki około 24 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy, a następnie przekrawamy ciasto wzdłuż na pół.
Biszkopt orzechowy:
Cukier, orzechy, kokos, wafelki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki, mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy.
Masa budyniowa:
Do miski przelewamy jedną szklankę mleka, dodajemy obie mąki, cukier i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy przygotowaną masę i gotujemy budyń. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do kremu budyniowego. Miksujemy do połączenia się składników.
Wykonanie:
Na dnie blaszki układamy jedną część biszkoptu kakaowego. Na nim rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Przykrywamy biszkoptem orzechowym, dociskamy. Wykładamy resztę masy budyniowej i układamy na niej drugą część biszkoptu kakaowego. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną czekoladę.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Megly
9 maja 2017 at 21:15Ooo! Ciekawa propozycja. Nie wiedziałam, że istnieje takie ciacho.
Z wielką chęcią bym przetestowała przepis. Lubię poznawać nowe smaki.
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Doti
11 maja 2018 at 19:29Słabe, robiłam dzisiaj biszkopt orzechowy nie wygląda jak na zdjęciu w przekroju.Krem wyszedł mi rzadki musiałam robić z innego przepisu,strata jajek i czasu.
Marta
22 maja 2018 at 09:07To, że pani nie wyszło to nie oznacza, że ciasto jest słabe.. ciasto było robione wielokrotnie przeze mnie i moich znajomych i zawsze wychodziło.. a krem z tego przepisu jest sztywny, musiała pani zrobić coś nie tak..
Bymbył
29 czerwca 2018 at 13:03Ja również robiłam to ciasto i niestety mam dużo zastrzeżeń :/ Biszkopt nie wyszedł (za mało jaj na tę ilość mąki i kakao. A krem zrobił się sztywny jak dodałam żelatyny… ponadto smak nie powala. Nie ma nic wspólnego ze smakiem wafelków, jest mocno kokosowe.
Generalnie ciasto do mocnej poprawki. Zwłaszcza poprawić trzeba nazwę. Piekę naprawdę dużo, nie ma mowy o złych składnikach, braku umiejętności itp.