Cytrynowiec
Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta 🙂
Cytrynowiec
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -3/4 szklanki mąki pszennej
- -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- Masa cytrynowa:
- -0,5 szklanki soku z cytryny
- -1,5 szklanki wody
- -szklanka cukru
- -2 budynie śmietankowe
- -2 żółtka
- -200 g masła, w temp. pokojowej
- Cytrynowa pianka:
- -0,5 l śmietanki 30 %
- -1 galaretka cytrynowa
- Dodatkowo:
- -1 galaretka cytrynowa
- -prostokątne herbatniki
- Poncz:
- -0,5 szklanki przestudzonej herbaty lub wody
- -łyżka soku z cytryny
- -szczypta cukru
Przygotowanie
Biszkopt:
Obie mąki przesiewamy, odkładamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (z szczyptą soli). Następnie dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód), wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy go na podłogę z około 40 cm wysokości. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
Masa cytrynowa:
Do garnka wlewamy sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń śmietankowy, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na nasączony biszkopt przekładamy masę cytrynową, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki
Poncz:
Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wrzącej wody. Dodajemy cukier i sok z cytryny, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem.
Cytrynowa pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną i płynną galaretkę. Przekładamy na masę budyniową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy herbatniki. Wstawiamy do lodówki.
1 galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Studzimy, lekko tężejącą galaretkę wylewamy na herbatniki, ostawiamy do stężenia.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marzena
28 lipca 2015 at 11:28Wygląda obłędnie 🙂 zdecydowanie moje smaki 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
29 lipca 2015 at 07:38Wygląda rewelacyjnie! Musi być pyszne!
Marta
31 lipca 2015 at 06:46Jest pyszne i to bardzo 🙂 Ciasto szybko znika z talerza 🙂
Angelika
29 lipca 2015 at 23:01Uwielbiam ciasta, takie słodko-kwaśne, jak dla mnie to najlepsze połączenie. Dawno nie robiłam takiego ciasta 🙂
Marta
31 lipca 2015 at 06:45Ja również uwielbiam słodko – kwaśne połączenia 🙂
Ania
30 stycznia 2020 at 21:05Właśnie zrobiłam na pożegnanie do pracy, czeka na jutro w lodówce. Gdyby ktoś był ciekawy, przygotowanie zajęło mi jakieś 3 godziny, z czasem pieczenia, stygnięcia i zmywaniem 😀 wspomagając się studzeniem na balkonie. Biszkopt na początku mnie przeraził wysokością, ale po ponczu i kremie się spłaszczył i ciasto na styk się zmieściło w standardowej blaszce 24×35. Galaretka na górę musi być gęsta, inaczej wsiąknie w ciasto. Niestety się o tym przekonałam, mam nadzieję że nie popsuje to efektu. Dzięki za przepis ! Pozdrawiam 🙂
Iawona
24 maja 2017 at 19:44Bardzo dobry cytrynowiec,fajnie kwasny przez to orzezwiajacy,tylko cytrynowa galaretka nie chciala mi stezec,i polalam polplynna,co spowodowalo zmiekczenie ciastek,potem w lodowce przez noc jakos stezala,placek do powtorzenia,polecam