Pamiętacie szyszki z ryżu preparowanego sprzedawane kiedyś w sklepach? Możecie takie przygotować w domu 🙂 Są mega smaczne i szybkie do zrobienia. Wystarczy kupić ryż preparowany, czekoladę, masę krówkową oraz kakao. Z przepisu wyjdzie Wam około 18 sporych szyszek.
Czekoladowe szyszki z ryżu
Drukuj przepisSkładniki
- -150 g masy krówkowej
- -100 g gorzkiej czekolady
- -100 g mlecznej czekolady
- -1 łyżka gorzkiego kakao
- -70 g ryżu preparowanego
Przygotowanie
Czekoladę połać w kostki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Masę krówkową podgrzej na małym ogniu, dodaj kakao, wymieszaj.
Rozpuszczoną czekoladę połącz z masą krówkową, wymieszaj.
Ryż przesyp do dużej miski, dodaj masę krówkowo-czekoladową, dokładnie wymieszaj.
Przygotuj miseczkę z wodą, zamocz w niej ręce, lep z masy małe szyszki i układaj je na talerzu.
Po ulepieniu szyszki przechowuj w lodówce, aby czekolada stężała.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Kuchnia Czarów
3 września 2014 at 09:04Jak szyszki ze szkolnego sklepiku tylko, że bardziej „wypasione” 🙂 Już nawet nie wiem czy takie sprzedają.
Zapraszam również do siebie na
Marta
8 września 2014 at 22:50Ja ich nie widziałam w sklepach od dawna. Domowe szyszki smakują o wiele lepiej i robi się je bardzo szybko więc zachęcam do zrobienia ich w domu.
Dziękuję, na pewno zajrzę 🙂
Marzena
3 września 2014 at 18:12Takie szyszki to deser z mojego dziecińsktwa 🙂 pyszności 🙂
Marta
8 września 2014 at 22:36Są pyszne i wciągające 🙂