Dzisiaj chciałabym przedstawić wam sposób na przygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar firmy Tradismak, w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g.
Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka z dodatkiem marynowanych pieczarek i czerwonej papryki. Taka własnoręcznie zrobiona wędlina smakuje przepysznie, pozbawiona jest konserwantów i sztucznych dodatków. Robiąc kanapki z domową wędliną mamy świadomość co zjadamy.
Zapraszam was do odwiedzenia sklepu Tradismak na którym możecie kupić szynkowar (do wyboru są różne wielkości) oraz przyprawy do przyrządzenia wędlin.
Domowa wędlina z szynkowara
Drukuj przepisSkładniki
- -600 g piersi z kurczaka
- -kilka marynowanych pieczarek (ja dałam 10)
- -pół papryki
- -3 łyżeczki żelatyny
- -łyżka przyprawy John
- -łyżeczka majeranku
- -1/3 szklanki wody
Przygotowanie
Pierś z kurczaka mielimy w maszynce. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w grubsze plastry marynowane pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę, żelatynę w proszku, wodę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do szynkowara, dobrze ugniatamy. Przykrywamy pokrywką i domykamy klamrę. Wkładamy szynkowar do lodówki na 12 godzin.
Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Układamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Gotujemy w temperaturze 90 stopni przez 70 minut.
Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
29 czerwca 2015 at 11:55Też robię takie domowe wędlinki 🙂
Marta
1 lipca 2015 at 09:41Domowe najlepsze 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
29 czerwca 2015 at 12:39Bardzo smakowita szyneczka 🙂
Marta
1 lipca 2015 at 09:41Dziękuję 🙂
Obiad gotowy!
30 czerwca 2015 at 09:11domowe wędlinki to smak nad smaki!
p/s/ kiedy wreszcie kupię szynkowar….
Marta
1 lipca 2015 at 09:41Zachęcam do zakupu 🙂 Wędliny z szynkowara wychodzą przepyszne i przede wszystkim zdrowe:)
AniaP
1 lipca 2015 at 14:28Czy wyjdzie bez żelatyny? Czym ewentualnie można ją zastąpić?
Marta
1 lipca 2015 at 15:41Możesz zrobić bez żelatyny, tez wyjdzie 😉