Bardzo lubię bagietki dlatego tym razem postanowiłam zrobić swoje domowe. Wyszły bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie bagietki pasują do wszystkiego. Z podanego przepisu wychodzą 4 dosyć spore bagietki.
Domowe bagietki
Drukuj przepisSkładniki
- -1 szklanka mleka
- -2 łyżeczki masła
- -2 łyżeczki cukru
- -1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
- -16 g drożdży świeżych
- -2 łyżeczki soli
- -4 szklanki mąki
Przygotowanie
Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sol i 1 szklankę mąki - wymieszać drewniana łyżką. Ciągle mieszając dodać resztę mąki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki mąki) i bardzo energicznie mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące - takie ma być.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folią plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnicę, przekroić na części i delikatnie uformować bagietki długości około 30-40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 250ºC. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy te piękną skórkę), włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec aż będą bardzo rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste. Ja piekłam swoje jeszcze przez 15 minut.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
2 października 2014 at 10:52Rewelacyjne bagietki. Wyglądają pysznie i pewnie tak smakują. Uwielbiam domowe pieczywo :-):-):-)
Marta
8 października 2014 at 10:28Dziękuje 🙂 Były bardzo smaczne 🙂
gin
5 października 2014 at 18:02Też bardzo lubię bagietki 🙂 Twoje wyglądają idealnie 🙂
Marta
8 października 2014 at 10:32Dziękuje 🙂