Drożdżówki z truskawkami i kruszonką puszyste bułeczki drożdżowe, które po upieczeniu rozpływają się w ustach. Do tego pyszna, chrupiąca kruszonka. Najlepsze w dniu pieczenia.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Drukuj przepisSkładniki
- -2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- -3/4 szklanki letniego mleka
- -3 czubate łyżki cukru
- -1 jajko
- -1 żółtko
- -1/4 łyżeczki soli
- -60 g miękkiego lub roztopionego masła
- -12 g świeżych drożdży
- -4,5 łyżeczki bułki tartej
- -400 g truskawek
- Kruszonka:
- -pół szklanki mąki pszennej
- -5 łyżek cukru
- -1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- -60 g roztopionego masła
- Dodatkowo:
- -1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Robimy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodajemy mąkę, rozczyn z drożdży, masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki.
Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez około 22 minuty.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy