Desery

Eklerki

Eklerki to wypiek z ciasta parzonego z kremem budyniowym. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Dla mnie o niebo lepsze niż z cukierni, z potwierdzeniem od moich bliskich smakoszy 🙂

Eklerki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto parzone
  • -2 szklanki wody
  • -250 g masła lub margaryny
  • -2 szklanka mąki pszennej
  • -7-8 niedużych jajek
  • Krem budyniowy
  • -1 l mleka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -5 żółtek
  • -2 budynie waniliowe
  • -1 cukier waniliowy
  • -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • -2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • -200 g miękkiego masła
  • Polewa czekoladowa
  • -100 g czekolady gorzkiej
  • -40 g masła

Przygotowanie

Ciasto parzone

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Eklerki powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Krem budyniowy

Odlewamy z litra mleka szklankę i dodajemy do niego żółtka, budynie waniliowe, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy by nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy do niego cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Studzimy.

Gdy budyń całkowicie ostygnie, ucieramy miękkie masło, po czym dodajemy do niego po trochę budyniu, cały czas miksując. Krem ma być gładki.

Polewa czekoladowa

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wmieszać masło i wymieszać do roztopienia.

Wykonanie

Krem budyniowy wykładamy na spody eklerków za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego, przykrywamy górą ciastek. Ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Search
Generic filters