Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam.
Francuskie ciastka z śliwką
Drukuj przepisSkładniki
- -ciasto francuskie
- -15 śliwek
- -cukier
- Dodatkowo:
- -jajko roztrzepane do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 15 równych prostokątów ( 3 x 5 ). Na każdym kawałku układamy po 2 połówki śliwki, posypujemy cukrem. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
bonapetit2xm
28 sierpnia 2014 at 16:44Na pewno pyszne 🙂 Mama marudzi ze nie ma co robic ze sliwkami to ja juz wiem co zrobie by sie nie marnowaly 🙂
http://bonapetit2xm.blogspot.com/
Marta
2 września 2014 at 13:59Bardzo dobre! 🙂 Ja w tym roku mam śliwek pod dostatkiem więc staram się wyczarować z nich co rusz to nowego 🙂