Frittata to danie podobne do omletu przygotowywane z najróżniejszymi dodatkami. Bazą są zawsze jajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego chudego praktycznie z samym chudym mięsem, który dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie przygotować na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Smakuje na ciepło i zimno.
Frittata z boczkiem, jarmużem i mozzarellą
Drukuj przepisSkładniki
- -100 chudego, wędzonego boczku (boczek możecie zastąpić dowolną wędliną)
- -1 cebula
- -2 garści jarmużu
- -łyżka octu balsamicznego
- -mały pomidor
- -6 jajek
- -2 łyżki mleka
- -sól, pieprz
- -łyżeczka oregano
- -kilka kulek sera mozzarella
Przygotowanie
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem mleka. Doprawiamy pieprzem i solą.
Patelnię rozgrzewamy. Wrzucamy boczek i przesmażamy aż się zrumieni. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarmuż porwany na kawałki. Smażymy przez 5 minut aż delikatnie zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny, następnie pomidora oraz sól, pieprz i oregano. Wlewamy roztrzepane jaka z mlekiem. Szybko mieszamy, na wierzchu układamy kulki mozzarelli i pozostawiamy na ogniu (nie mieszając już) 5 minut aż spód i boki się zrumienią.
Patelnię przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na mniej więcej 5 minut aż wierzch się zetnie i zrumieni.
Jeżeli nie posiadacie patelni przeznaczonej do zapiekania w piekarniku, frittatę możecie przygotować w piekarniku. Wtedy podsmażamy wszystkie składniki na patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy jajkami i pieczemy w piekarniku około 15 minut.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
15 lutego 2016 at 18:34Pysznie zrobione 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
16 lutego 2016 at 00:42Świetny smak 🙂
zjedz_mnie
18 lutego 2016 at 14:48Co prawda jarmuż bym sobie darowała, ale resztę biorę w ciemno:)