Ciastka

Grzebyki

Grzebyki to kruche ciasteczka nadziewane marmoladą. Bardzo smaczne i niedrogie w wykonaniu. Szybko znikają z talerza więc polecam zrobić z podwójnej porcji 🙂

GrzebykiGrzebyki

Grzebyki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -2 szklanki mąki
  • -1 szklanka kwaśnej śmietany
  • -1 kostka margaryny
  • -1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • -marmolada

Przygotowanie

Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Porcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem. 

Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły.

Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.