Ciasta/ Ciasta bez pieczenia

Herbatnikowy domek z serem

Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z herbatników i sera, który jest oblany czekoladą i posypany prażonymi płatkami migdałów. Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy wygląda zaskakująco. Najlepszy następnego dnia gdy herbatniki wystarczająco zmiękną.

Herbatnikowy domek z serem

Herbatnikowy domek z serem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -4 paczki prostokątnych herbatników
  • -800 g białego sera
  • -1 szklanka cukru pudru
  • -100 g masła
  • -1 cukier waniliowy
  • -2 łyżki kakao
  • polewa czekoladowa
  • -1 tabliczka czekolady
  • -1 łyżka masła
  • -2 łyżki mleka
  • dekoracja:
  • -garść orzechów nerkowca ( u mnie były ziemne)
  • -prażone płatki migdałów

Przygotowanie

Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i bardzo starannie wymieszać.

Na tacy ułożyć folię aluminiową, na folii trzy rzędy herbatników ( po sześć w rzędzie, folia powinna nieco wystawać). Ciastka posmarować białą masą, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować masą kakaową ( do masy można dodać trochę prażonych i posiekanych orzechów). Folię uchwycić oburącz za dłuższe boki i podnosząc do góry złożyć "domek".

Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko, wymieszać. Taką polewą pokryć "domek". Do czekolady przykleić prażone płatki migdałowe- tak, by przypominały dachówki. Orzechy nerkowca ułożyć na szczycie herbatnikowego domku.

Wstawić do lodówki- na drugi dzień herbatnikowy domek jest najsmaczniejszy i łatwo go pokroić.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.