Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z herbatników i sera, który jest oblany czekoladą i posypany prażonymi płatkami migdałów. Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy wygląda zaskakująco. Najlepszy następnego dnia gdy herbatniki wystarczająco zmiękną.
Herbatnikowy domek z serem
Drukuj przepisSkładniki
- -4 paczki prostokątnych herbatników
- -800 g białego sera
- -1 szklanka cukru pudru
- -100 g masła
- -1 cukier waniliowy
- -2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa
- -1 tabliczka czekolady
- -1 łyżka masła
- -2 łyżki mleka
- dekoracja:
- -garść orzechów nerkowca ( u mnie były ziemne)
- -prażone płatki migdałów
Przygotowanie
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i masło. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i bardzo starannie wymieszać.
Na tacy ułożyć folię aluminiową, na folii trzy rzędy herbatników ( po sześć w rzędzie, folia powinna nieco wystawać). Ciastka posmarować białą masą, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować masą kakaową ( do masy można dodać trochę prażonych i posiekanych orzechów). Folię uchwycić oburącz za dłuższe boki i podnosząc do góry złożyć "domek".
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać masło i mleko, wymieszać. Taką polewą pokryć "domek". Do czekolady przykleić prażone płatki migdałowe- tak, by przypominały dachówki. Orzechy nerkowca ułożyć na szczycie herbatnikowego domku.
Wstawić do lodówki- na drugi dzień herbatnikowy domek jest najsmaczniejszy i łatwo go pokroić.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy