Jaglanka to doskonały posiłek na pożywne, syte i zdrowe śniadanie. U mnie ugotowana na mleczku kokosowym, dzięki czemu jest pyszna, delikatna i aromatyczna. Podałam ją z truskawkami, które zamroziłam jeszcze latem. W sezonie polecam świeże owoce, nie muszą być to koniecznie truskawki 🙂
Warto jeść kaszę jaglaną ponieważ jak wiadomo jest bardzo zdrowa. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i ma wysoką zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe i zasadotwórcze, czyli pomaga przywrócić równowagę kwasowo – zasadową w organizmie.
Jaglanka na mleku kokosowym z owocami
Drukuj przepisSkładniki
- -pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- -400 ml mleczka kokosowego
- -100 ml mleka krowiego lub wody
- -łyżka cukru kokosowego lub brązowego
- Truskawki:
- -200 g truskawek
- -łyżka cukru brązowego
- -łyżka cytryny
- -50 ml wody
- -łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem (pozbędziemy się w ten sposób gorzkawego posmaku kaszy). Przekładamy ją do garnka, zalewamy 300 ml mleka kokosowego i 100 ml mleka krowiego (lub wodą). Dodajemy cukier. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy kaszę przez około 20 minut. Wyłączamy gaz i dodajemy resztę mleka kokosowego.
Truskawki:
Truskawki przekładamy do garnuszka (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i przelewamy do truskawek. Mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
Ciepłą jaglankę podajemy z owocami.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Beata
17 lutego 2017 at 10:39Od jakiegoś czasu jaglanka jest moim ulubionym śniadaniem. Podobnie jak owsianka. Przyrządzam ją o wiele częściej niż kanapki ponieważ jak rano zjem pełen pożywny talerz to czuję się najedzona do późnego popołudnia. A pracę mam taką, ze nie zawsze jest chwila na to aby w okolicy godziny 10 wyrwać się na drugie śniadanie.
Wersja z mlekiem kokosowym jest ciekawa. Nigdy nie jadłam. Pozostaje jedynie spróbować 🙂