Jogurtowe ciasto z jagodami to pyszne ciasto na zimno. Delikatna masa jogurtowa wręcz rozpływa się w ustach, a jagody podkreślają wyrazistość oraz przełamują słodycz ciasta swoim kwaskowym smakiem. Mniam, polecam do spróbowania 🙂
Jogurtowe ciasto na zimno z jagodami
Drukuj przepisSkładniki
- Składniki na spód:
- 150 g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
- -100 g masła, rozpuszczonego
- Składniki na masę jogurtową:
- -750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej
- -1 łyżka ekstraktu z wanilii
- -130 g cukru pudru, przesianego
- -24 g żelatyny w proszku
- -200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- -350 g jagód, świeżych lub mrożonych
- Dodatkowo:
- -125 g serka mascarpone
- -1,5 łyżki jagód
- -2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Spód:
Tortownicę o średnicy 23-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty lub herbatniki wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać i docisnąć.
W misce wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko). Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną bryłkę). Wymieszać.
Przelać masę jogurtową z jagodami do formy, wyrównać.
Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia ciasta.
Polewa:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Rozsmarować po wierzchu ciasta.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 🙂
Przepis z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej
5 komentarzy
Bea
25 czerwca 2017 at 21:11piękne ,apetycznie..zamierzam zrobic, czy zelatyny nie za mało? dobrze sie utrzyma masa?
Marta
26 czerwca 2017 at 08:22Ilość żelatyny jest wystarczająca w masie 😉
Bea
27 czerwca 2017 at 20:06mam śmietanke 320 gr, czy musze tez zwiekszyc żelatynę? wole dac wiecej smietanki zeby byl wyższy
Marta
29 czerwca 2017 at 09:32Myślę, że można zwiększyć ilość żelatyny o jedną łyżeczkę.
Bea
27 czerwca 2017 at 20:03nigdzie nie znalazłam w sklepie jagód.. czy uwazasz ze mozna dac inne owoce ale jakie zeby nie puscily za duzo soku bo to bita smietana.. i chcialabym zrobic to jutro wieczorem czy wytrzyma do nastepnego dnia – czwartku do 16? jak przyjda goscie.. tzn czy ta bita smietana nie opadnie i ciasto straci wygląd ? ?