Pyszne kąski z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych. Chrupiące z soczystym mięsem w środku. Smakują wyśmienicie. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nie chłoną zbyt dużej ilości oleju. Ja swoje nuggetsy podałam z frytkami pieczonymi w piekarniku. Przepis z książki Anny Starmach „Pyszne 25” którą serdecznie polecam 🙂
Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych
Drukuj przepisSkładniki
- -podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
- -1 łyżeczka curry
- -1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- -1/2 łyżeczki ostrej papryki
- -sól, pieprz
- -2 jajka
- -200 ml mleka
- -200 g mąki
- -100 g płatków kukurydzianych
- -100 g bułki tartej
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić nożem z białych błon następnie pokroić w paski a potem w kostki. Przełożyć do miski, obsypać curry, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.
W misce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i odrobiną soli (powstanie gęste ciasto naleśnikowe).
Płatki rozgnieść w dłoniach, przełożyć do miski, dodać do nich bułkę tartą i wymieszać.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście a następnie w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej (dość sporo, bo to smażenie w głębokim tłuszczu).
Aby sprawdzić czy olej się już wystarczająco rozgrzał wystarczy włożyć kawałek mięsa, gdy skwierczy oznacza, że tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany.
Mięso smażymy partiami przez około 5 minut aby kurczak nabrał złotego koloru, a w środku nie był surowy(najlepiej jest wyjąć jeden kawałek i przekroić nożem).
Po smażeniu wykładamy kawałki kurczaka na talerz wyłożony papierem ręcznikowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ketchupem i ewentualnie frytkami (najlepiej pieczonym w piekarniku bez tłuszczu).
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
31 sierpnia 2014 at 17:14Fajny pomysł na panierkę do kurczaka 🙂 pysznie wyglądają 🙂
Marta
2 września 2014 at 14:02Smakują doskonale 🙂 Bardzo lubiane przez mojego męża, który często się domaga ich zrobienia 🙂
kulinarna148
31 sierpnia 2014 at 19:14Obiad idealny, uwielbiam takiego kurczaka te płatki tak fajnie chrupią i są takie pyszne 🙂