Dania mięsne/ Street Food

Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych

Pyszne kąski z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych. Chrupiące z soczystym mięsem w środku. Smakują wyśmienicie. Dzięki smażeniu w głębokim tłuszczu nie chłoną zbyt dużej ilości oleju. Ja swoje nuggetsy podałam z frytkami pieczonymi w piekarniku. Przepis z książki Anny Starmach „Pyszne 25” którą serdecznie polecam 🙂

kurczak_kfckurczak_kfc2

Kawałki kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
  • -1 łyżeczka curry
  • -1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • -1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • -sól, pieprz
  • -2 jajka
  • -200 ml mleka
  • -200 g mąki
  • -100 g płatków kukurydzianych
  • -100 g bułki tartej
  • -olej do smażenia

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić nożem z białych błon następnie pokroić w paski a potem w kostki. Przełożyć do miski, obsypać curry, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem.

W misce mieszamy jajko z mlekiem, mąką i odrobiną soli (powstanie gęste ciasto naleśnikowe).

Płatki rozgnieść w dłoniach, przełożyć do miski, dodać do nich bułkę tartą i wymieszać.

Kawałki kurczaka maczamy w cieście a następnie w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej.

Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej (dość sporo, bo to smażenie w głębokim tłuszczu).

Aby sprawdzić czy olej się już wystarczająco rozgrzał wystarczy włożyć kawałek mięsa, gdy skwierczy oznacza, że tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany.

Mięso smażymy partiami przez około 5 minut aby kurczak nabrał złotego koloru, a w środku nie był surowy(najlepiej jest wyjąć jeden kawałek i przekroić nożem).

Po smażeniu wykładamy kawałki kurczaka na talerz wyłożony papierem ręcznikowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ketchupem i ewentualnie frytkami (najlepiej pieczonym w piekarniku bez tłuszczu).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    31 sierpnia 2014 at 17:14

    Fajny pomysł na panierkę do kurczaka 🙂 pysznie wyglądają 🙂

    • Reply
      Marta
      2 września 2014 at 14:02

      Smakują doskonale 🙂 Bardzo lubiane przez mojego męża, który często się domaga ich zrobienia 🙂

  • Reply
    kulinarna148
    31 sierpnia 2014 at 19:14

    Obiad idealny, uwielbiam takiego kurczaka te płatki tak fajnie chrupią i są takie pyszne 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.