Kołaczki rybne to pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem m.in z ryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu dodałam dodatkowo startą marchewkę oraz czerwoną paprykę. Bułeczki wyszły baardzo pyszne i wszystkim nam smakowały. Zrobię je na pewno jeszcze nie jeden raz. Was również zachęcam do wypróbowania przepisu.
Kołaczki wg Doroty Wellman
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -450 g mąki pszennej
- -50 g mleka w proszku
- -25 g świeżych drożdży
- -1 łyżeczka cukru
- -1 łyżeczka soli
- -około 250 g wody
- -70 g masła
- -1 jajko do posmarowania
- -sezam do posypania bułek
- Farsz:
- -250 g filetu z dorsza
- -sól, pieprz
- -sok z połowy cytryny
- -masło
- -1 duży por
- -1 marchewka starta na tarce
- -pół czerwonej papryki
- -8 suszonych pomidorów
- -1/2 pęczka natki pietruszki posiakanego
Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę, mleko w proszku i sól mieszamy w dużej misce, odstawiamy. Do małej miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozcieramy. Dodajemy połowę szklanki letniej wody oraz łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki razem z resztą wody oraz masłem. Mieszamy i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Farsz:
Rybę myjemy i osuszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i delikatnie sokiem z cytryny. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy masło i podsmażamy na nim rybę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Por myjemy i kroimy w półplasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce a umytą i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, smażymy na niej por, marchewkę oraz paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Farsz mieszamy i studzimy.
Zimną rybę dzielimy widelcem na mniejsze części, dodajemy warzywa, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na 5 części. Z każdej z nich formujemy placuszki. Każdy delikatnie spłaszczamy i na środek każdego placuszka nakładamy łyżką farsz, następnie formujemy bułeczki, dokładnie sklejając ciasto na brzegach.
Kołaczki układamy (łączeniem do dołu) na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kołaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy je przez około 25 minut.
Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Karmel-itka
30 grudnia 2015 at 13:38Czaiłam się na tą książkę. Ale nie udało się – za późno zaczęłam zbierać naklejki 🙁
Marzena
30 grudnia 2015 at 13:46Z pewnością są pyszne 🙂 mam książkę i muszę je wypróbować 🙂
z majeczką w kuchni
3 stycznia 2016 at 12:12Muszę się zainteresować tym przepisem, brzmi ciekawie