Dania obiadowe/ Makarony

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

Znacie jarmuż, a może często go jadacie? Ja lubię bardzo, w ostatnich dniach często przygotowuję posiłki z jego udziałem. Jednym z nich jest makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami, szynką szwarcwaldzką i serem. Danie smakuje rewelacyjnie.
Jarmuż jest warzywem zawierającym dużo witamin i minerałów, m.in chlorofil, witaminę K i C, karotenoidy, kwas foliowy, wapń, żelazo i fosfor. Chroni przed nowotworami i chorobami układu pokarmowego, jest zdrowy i bardzo wartościowy dla naszego organizmu.

Do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy OleoFarm, który nie wchłania się tak w produkty jak zwykły olej dzięki czemu potrawy zachowują swój unikalny smak i aromat. Nadaje się również do użycia na zimno do sałatek czy surówek, a także sosów i dressingów. Polecam danie do wypróbowania, bardzo smaczne 🙂

makaron_jarmuz3jarmuzmakaron_jarmuz

Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -200 g makaronu Treccia Green Spoon
  • -100 g jarmużu (pociętego, bez łodyżek)
  • -2 łyżki oleju ryżowego Oleofarm
  • -2 ząbki czosnku
  • -1 cebula
  • -5 suszonych pomidorów
  • -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • -łyżeczka kompozycji warzywno- owocowej Green Spoon
  • -50 g sera feta, drobno pokrojonego
  • -50 ml słodkiej śmietany
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Jarmuż przelewamy na sicie wrzącą wodą, odcedzamy.

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory i szynkę kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilę do zeszklenia. Dodajemy suszone pomidory, szynkę i jarmuż. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy ser, śmietankę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu kilka minut.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, podajemy z sosem.

Smacznego.

Może Ci się spodobać również

6 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    20 maja 2015 at 17:45

    Wspaniałe danie 🙂

  • Reply
    Megly
    20 maja 2015 at 21:12

    Moja mama na ogródku posadziła jarmuż. Czekam aż podrośnie i będę szalała w kuchni. Danie wygląda imponująco. Uwielbiam makarony. A tutaj mamy naprawdę obiecujące połączenie składników. Smak na pewno świetny. A jak wykwintnie podane. Pozdrawiam 🙂

  • Reply
    healthy maniacs
    21 maja 2015 at 15:14

    składniki zdecydowanie sugerują, że smakowało rewelacyjnie 🙂

    • Reply
      Wojciech
      18 stycznia 2020 at 14:55

      Właśnie zrobiłem. Niezłe. Brakowało mi troszkę wody podczas duszenia ale jak zwykle woda z gotujacego się w tle makaronu pomogła. Pozdrawiam

  • Reply
    Kasia S
    27 maja 2015 at 08:18

    Nigdy nie jadłam jarmużu. Muszę koniecznie wypróbować w Twojej wersji, bo prezentuje się baaaaardzo apetycznie.

    • Reply
      Marta
      2 czerwca 2015 at 13:52

      Zachęcam wypróbować, ja bardzo polubiłam jarmuż i lubię go dodawać do swoich potraw 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.