Znacie jarmuż, a może często go jadacie? Ja lubię bardzo, w ostatnich dniach często przygotowuję posiłki z jego udziałem. Jednym z nich jest makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami, szynką szwarcwaldzką i serem. Danie smakuje rewelacyjnie.
Jarmuż jest warzywem zawierającym dużo witamin i minerałów, m.in chlorofil, witaminę K i C, karotenoidy, kwas foliowy, wapń, żelazo i fosfor. Chroni przed nowotworami i chorobami układu pokarmowego, jest zdrowy i bardzo wartościowy dla naszego organizmu.
Do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy OleoFarm, który nie wchłania się tak w produkty jak zwykły olej dzięki czemu potrawy zachowują swój unikalny smak i aromat. Nadaje się również do użycia na zimno do sałatek czy surówek, a także sosów i dressingów. Polecam danie do wypróbowania, bardzo smaczne 🙂
Makaron z jarmużem i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g makaronu Treccia Green Spoon
- -100 g jarmużu (pociętego, bez łodyżek)
- -2 łyżki oleju ryżowego Oleofarm
- -2 ząbki czosnku
- -1 cebula
- -5 suszonych pomidorów
- -3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- -łyżeczka kompozycji warzywno- owocowej Green Spoon
- -50 g sera feta, drobno pokrojonego
- -50 ml słodkiej śmietany
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Jarmuż przelewamy na sicie wrzącą wodą, odcedzamy.
Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidory i szynkę kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju ryżowego, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilę do zeszklenia. Dodajemy suszone pomidory, szynkę i jarmuż. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy ser, śmietankę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu kilka minut.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, podajemy z sosem.
Smacznego.
6 komentarzy
Marzena
20 maja 2015 at 17:45Wspaniałe danie 🙂
Megly
20 maja 2015 at 21:12Moja mama na ogródku posadziła jarmuż. Czekam aż podrośnie i będę szalała w kuchni. Danie wygląda imponująco. Uwielbiam makarony. A tutaj mamy naprawdę obiecujące połączenie składników. Smak na pewno świetny. A jak wykwintnie podane. Pozdrawiam 🙂
healthy maniacs
21 maja 2015 at 15:14składniki zdecydowanie sugerują, że smakowało rewelacyjnie 🙂
Wojciech
18 stycznia 2020 at 14:55Właśnie zrobiłem. Niezłe. Brakowało mi troszkę wody podczas duszenia ale jak zwykle woda z gotujacego się w tle makaronu pomogła. Pozdrawiam
Kasia S
27 maja 2015 at 08:18Nigdy nie jadłam jarmużu. Muszę koniecznie wypróbować w Twojej wersji, bo prezentuje się baaaaardzo apetycznie.
Marta
2 czerwca 2015 at 13:52Zachęcam wypróbować, ja bardzo polubiłam jarmuż i lubię go dodawać do swoich potraw 🙂