Kotlety jajeczno – jaglane z zupą krem z pomidorów
Kotlety z jajek, kaszy jaglanej, sera mozzarella i szczypiorku to ostatni hit w mojej kuchni. Zrobiłam je na obiad dla moich domowników – wszyscy byli zachwyceni ich smakiem. Podałam do nich surówkę z rukoli, warzyw i sera feta – czysta poezja. Jeżeli szukacie pomysłu na bezmięsny obiad to koniecznie wypróbujcie ten przepis! 🙂
Dodatkowo do kotletów podałam zupę krem z pomidorów i bazylii od Marwit. Wzbogaciłam ją o kwaśną śmietanę, ziarenka i ser gorgonzola. Jeżeli chodzi o gotowce to omijam je szerokim łukiem w swojej kuchni. Jednak ostatnio dostałam do przetestowania pyszną i zdrową paczuszkę od Marwit, a w niej domowe, naturalne zupy krem oraz smoothies. Skład w pełni naturalny, bez zbędnych i niezdrowych dodatków. Z czystym sumieniem mogę więc polecić Wam ich produkty. Na pewno się nie zawiedziecie.
Tak jak widzicie poniżej na zdjęciu, kotleciki i zupa krem z pomidorów to idealny duet w zdrowej kuchni! 🙂
Polecam
Kotlety jajeczno - jaglane z zupą krem z pomidorów
Drukuj przepisSkładniki
- -8 ugotowanych na twardo jajek
- -1 surowe jajko
- -pęczek szczypiorku
- -1 cebula
- -1 kulka sera mozzarella
- -100 g ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej
- -sól, pieprz
- -łyżka ziół prowansalskich
- -1 ząbek czosnku
- -bułka tarta (do obtoczenia kotletów)
- Dodatkowo:
- -opakowanie zupy krem z pomidorów i bazylii
- -kwaśna śmietana
- -ziarenka do posypania (np. słonecznik, pestki dyni)
- -1/3 łyżeczki posiekanej, suszonej papryczki chilli
- -ser gorgonzola
Przygotowanie
Ugotowane jajka drobno rozdrabniamy (najlepiej za pomocną malaksera), dodajemy posiekany szczypiorek, cebulę pokrojoną w kostkę, ser mozzarella starty na tarce, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy oraz 1 surowe jajko. Wszystko dobrze łączymy. Z masy formujemy płaskie kotlety, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej. Patelnię rozgrzewamy, kotleciki smażymy z każdej strony na złoty kolor. Układamy na talerzu.
W małym rondelku podgrzewamy zupę, dodajemy do niej pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola (do smaku) i papryczkę chilli. Ciepłą zupę przelewamy na miseczki. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i ziarenkami.
Do kotlecików podajemy ulubią sałatkę (u mnie to rukola z pomidorem, ogórkiem i serem feta).
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Megly
11 marca 2016 at 16:59Jaglane kotleciki? Hmm, ciekawe. Wydają mi się bardzo fajne. Nie robiłam ich nigdy i nie miałam okazji jeść, ale kasza jaglana jest bardzo zdrowa i smaczna, więc i smak kotlecików musi byś ekstra. Znam tę zupkę krem, jest całkiem smaczna. Pozdrowionka serdeczne 🙂
Krzysztof
16 marca 2016 at 18:28Pomidorowa z Marwitu to mój ulubieniec, jednak też podkręcam jej smak po swojemu 🙂
A co do kotlecików, to świetny pomysł, na pewno wypróbuję
Marta
17 marca 2016 at 15:17Polecam wypróbować, są przepyszne 🙂
Kuba
8 kwietnia 2016 at 08:18Super te kotlety, wyszły przepyszne. Dzisiaj je wziąłem do pracy i muszę powiedzieć, że znajomi z Ramal patrzyli z zazdrością 😀 A potem jak spróbowali, to od razu chcieli przepis 🙂 Pozdrawiam!
Ania
8 kwietnia 2016 at 08:41Super wyglądają te kotlety! Zawsze gdy je robiłam to wyglądały zupełnie inaczej, ale możliwe, że to przez to, że nie dodawałam bułki tartej i ugotowanego jajka 😉 W każdym razie mam dużo kaszy jaglanej w domu, więc na pewno wypróbuję Twojego przepisu 🙂 A kto wie, może nawet na zimno będą dobre i wezmę do biura skutecznereklamy.pl, żeby poczęstować niektórych niedowiarków i przekonać ich, że kasza jaglana też może być smaczna 🙂
Pozdrawiam serdecznie!