Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa z dodatkiem warzyw i kaszy jęczmiennej. Jest syta, pożywna i bardzo smaczna.
Krupnik
Drukuj przepisSkładniki
- -ćwiartka z kurczaka
- -około 3 litry wody
- -2 łyżki domowej vegety
- -4 liście laurowe
- -4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- -sól
- -4 duże marchewki
- -2 pietruszki
- -1 por
- -1 seler
- -6-8 ziemniaków
- -1,5 torebki (3/4 szklanki) kaszy jęczmiennej (Piątnica)
- -łyżeczka lubczyku
- -natka pietruszka
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry) i zagotowujemy. Dodajemy vegetę, liście laurowe, ziele angielskie , ziarenka pieprzu, sól oraz umyty por i pół selera. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W między czasie przygotowujemy resztę warzyw. 2 marchewki i pietruszki oraz połowę selera ścieramy na tarce o dużych oczkach (pozostałe marchewki kroimy w pół plasterki). Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. W osobnym garnku gotujemy kaszę przez 15 minut, odcedzamy i również dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy wszystko do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka, kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem i natką pietruszki.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marzena
7 lutego 2015 at 13:01Pyszna zupka, moja ulubiona 🙂 wiesz co stwierdzam, że zupy mogłabym jeść ciągle 🙂
Marta
7 lutego 2015 at 15:47To tak jak ja 🙂 Zupy uwielbiam 🙂
Łucja
9 lutego 2015 at 11:26Krupniki lubimy i gotuję je z różnymi kaszami, wszystkie są zjadane w mgnieniu oka 😀
Dziękuję za przyłączenie się do wspólnego gotowania 🙂
Małgosia
18 lutego 2015 at 10:54Ja uwielbiam krupnik z kiszoną kapustą-dziwne prawda ale jakie pyszne:)
Marta
18 lutego 2015 at 20:07Jeszcze się nie spotkałam z krupnikiem z kiszoną kapustą 🙂 Ciekawa jestem jak smakuje 🙂
beti
12 stycznia 2016 at 13:08Lubię taki krupnik…ale ta vegeta…okropnosc,nie polecam chemii do zup i do innych potraw:)
Marta
12 stycznia 2016 at 13:22Ja też nie polecam i nie używam sklepowej vegety. W przepisie użyta jest „domowa vegeta” czyli taka bez chemii i zbędnych dodatków. Przepis jak wykonać domową vegetę jest tutaj: https://www.mgotuje.pl/domowa-vegeta/