Dania obiadowe/ Zupy

Krupnik

Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa z dodatkiem warzyw i kaszy jęczmiennej. Jest syta, pożywna i bardzo smaczna.

krupnik

krupnik2

Krupnik

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -ćwiartka z kurczaka
  • -około 3 litry wody
  • -2 łyżki domowej vegety
  • -4 liście laurowe
  • -4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • -sól
  • -4 duże marchewki
  • -2 pietruszki
  • -1 por
  • -1 seler
  • -6-8 ziemniaków
  • -1,5 torebki (3/4 szklanki) kaszy jęczmiennej (Piątnica)
  • -łyżeczka lubczyku
  • -natka pietruszka

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry) i zagotowujemy. Dodajemy vegetę, liście laurowe, ziele angielskie , ziarenka pieprzu, sól oraz umyty por i pół selera. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. W między czasie przygotowujemy resztę warzyw. 2 marchewki i pietruszki oraz połowę selera ścieramy na tarce o dużych oczkach (pozostałe marchewki kroimy w pół plasterki). Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka. W osobnym garnku gotujemy kaszę przez 15 minut, odcedzamy i również dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy wszystko do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka, kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem i natką pietruszki.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

7 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    7 lutego 2015 at 13:01

    Pyszna zupka, moja ulubiona 🙂 wiesz co stwierdzam, że zupy mogłabym jeść ciągle 🙂

    • Reply
      Marta
      7 lutego 2015 at 15:47

      To tak jak ja 🙂 Zupy uwielbiam 🙂

  • Reply
    Łucja
    9 lutego 2015 at 11:26

    Krupniki lubimy i gotuję je z różnymi kaszami, wszystkie są zjadane w mgnieniu oka 😀
    Dziękuję za przyłączenie się do wspólnego gotowania 🙂

  • Reply
    Małgosia
    18 lutego 2015 at 10:54

    Ja uwielbiam krupnik z kiszoną kapustą-dziwne prawda ale jakie pyszne:)

    • Reply
      Marta
      18 lutego 2015 at 20:07

      Jeszcze się nie spotkałam z krupnikiem z kiszoną kapustą 🙂 Ciekawa jestem jak smakuje 🙂

  • Reply
    beti
    12 stycznia 2016 at 13:08

    Lubię taki krupnik…ale ta vegeta…okropnosc,nie polecam chemii do zup i do innych potraw:)

    • Reply
      Marta
      12 stycznia 2016 at 13:22

      Ja też nie polecam i nie używam sklepowej vegety. W przepisie użyta jest „domowa vegeta” czyli taka bez chemii i zbędnych dodatków. Przepis jak wykonać domową vegetę jest tutaj: https://www.mgotuje.pl/domowa-vegeta/

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.