Mega pyszne lody truskawkowe, o wiele lepsze niż te ze sklepu. Lody w moim wykonaniu z przepisu zaczerpniętego z bloga pani Doroty 🙂 . Polecam na upalne dni dla ochłody, smakują wyśmienicie.
Lody truskawkowe
Drukuj przepisSkładniki
- -1 szklanka pełnego mleka
- -1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%
- -6 żółtek
- -1 szklanka cukru
- -500 g truskawek, odszypułkowanych
- -świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem na puree, odłożyć.
Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, kremówkę. Gotując na niedużym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem (mikserem), do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.
Natychmiast dodać puree z truskawek, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, schłodzić do temperatury lodówkowej.
Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
1 Komentarz
Ania
12 czerwca 2014 at 14:06Chyba nie ma potrawy ani deserów , których nie potrafisz przygotować. 😉
Super !! 🙂