Miodownik to pyszne 3 warstwowe ciasto z dodatkiem miodu i orzechów, przełożone masą z kaszy manny. Idealnie pasuje na świąteczny stół. Ciasto najlepiej smakuje po 2- 3 dniach. Należy, więc przygotować je wcześniej, aby zdążyło zmięknąć. Polecam, jestem pewna, że posmakuje każdemu 🙂
Miodownik
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -80 g masła
- -90 g miodu
- -70 g cukru pudru
- -500 g mąki pszennej tortowej
- -10 g sody
- -1 duże jajko
- -105 g śmietany kwaśnej 18%
- Warstwa orzechowa:
- -160 g orzechów włoskich
- -60 g masła
- -50 g miodu
- -80 g cukru trzcinowego
- Masa z kaszy manny:
- -500 ml mleka 3,2%
- -100 g kaszki manny
- -25 g cukru trzcinowego
- -180 g masła
Przygotowanie
Ciasto:
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy miód, oraz cukier puder. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Mąkę i sodę przesiewamy do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawiamy do podsypania ciasta). Dodajemy jajko, kwaśną śmietanę. Składniki miksujemy, stopniowo dodając przestudzoną masę z miodu, masła i cukru pudru. Wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. (placki o średnicy około 26 cm).
Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Na wierzch krążków z ciasta za pomocą łyżki nakładamy gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Warstwa orzechowa:
Orzechy włoskie zalewamy wrzątkiem, odcedzamy na sitku, następnie za pomocą noża siekamy je w drobną kostkę.
Do garnka na małym ogniu dodajemy masło, miód oraz cukier trzcinowy. Mieszamy, gotujemy do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodajemy rozdrobnione orzechy i całość starannie mieszamy.
Masa z kaszy manny:
W 100 ml mleka namaczamy kaszę mannę. Pozostałą część mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy mleko z kaszką, gotujemy, mieszając do momentu całkowitego zagęszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło z cukrem trzcinowym ucieramy za pomocą miksera aż do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy masę z kaszy manny, miksujemy.
Wykonanie:
Masę nakładamy na pierwszy blat, na posmarowany kremem blat nakładamy drugi blat, przyciskamy i powtarzamy czynność, trzecim blatem przykrywamy drugą warstwę (wierzchu nie smarujemy kremem). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Szefowa w swojej kuchni ;-)
21 grudnia 2014 at 15:59Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast. 🙂
Marzena
21 grudnia 2014 at 16:37Ale pyszności u Ciebie dzisiaj, bardzo lubię takie słodkości 🙂
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
21 grudnia 2014 at 21:27Jedno z moich ulubionych świątecznych ciast 🙂 Robię nieco inny krem. Twój miodownik prezentuje się oszałamiająco!
zjedz_mnie
23 grudnia 2014 at 10:37Apetyczne bardzo, a i krem z kaszy bardzo do mnie przemawia 🙂