Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam.
Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto
- -2 szklanki mąki tortowej
- -3/4 szklanki cukru
- -115 g masła, roztopionego
- -1/2 szklanki mleka
- -2 jajka
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1/2 łyżeczki soli
- Kruszonka:
- -3/4 szklanki mąki tortowej
- -1/3 szklanki cukru
- -3/4 łyżeczki cynamonu
- -55 g masła, roztopionego
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -2 szklanki czerwonych porzeczek
Przygotowanie
Ciasto:
Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy.
Kruszonka:
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do 3/4 ciastem i przykrywamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Podajemy lekko ciepłe.
Smacznego:)
1 Komentarz
Malwinka
16 lipca 2014 at 21:39Idealne do zabrania na piknik 🙂