Babeczki i muffinki

Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam.

Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonkąMuffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • Ciasto
  • -2 szklanki mąki tortowej
  • -3/4 szklanki cukru
  • -115 g masła, roztopionego
  • -1/2 szklanki mleka
  • -2 jajka
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/2 łyżeczki soli
  • Kruszonka:
  • -3/4 szklanki mąki tortowej
  • -1/3 szklanki cukru
  • -3/4 łyżeczki cynamonu
  • -55 g masła, roztopionego
  • -szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • -2 szklanki czerwonych porzeczek

Przygotowanie

Ciasto:

Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy.

Kruszonka:

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do 3/4 ciastem i przykrywamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do tzw. suchego patyczka( ja piekłam 30 minut). Podajemy lekko ciepłe.

Smacznego:)

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Malwinka
    16 lipca 2014 at 21:39

    Idealne do zabrania na piknik 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.